Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor rendet teremtene a bulinegyedben

2024. május 15., szerda 09:07

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzete kormányzati beavatkozást igényel, ezért Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek is feladatot adott.

A Magyar Közlöny kedd esti száma szerint a kormány megvizsgálta a Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetét, ennek alapján megállapította, hogy a Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzete, különös figyelemmel a Budapest, VII. kerület Gozsdu udvar és környékén tartott rendezvényekre, kormányzati beavatkozást igényel.

Orbán Viktor miniszterelnök ezért június 15-ig adott időt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek, hogy Budapest, VII. kerület Belső-Erzsébetváros területén vizsgálja meg egy új rendőrőrs létesítésének lehetőségét.

Valamint Pintér Sándor belügyminiszternek szintén ezt a határidőt szabta meg arra, hogy a Belső-Erzsébetváros közbiztonságának megerősítése céljából a szükséges rendőri erőt biztosítsa.

A kormány határozatára reagálva Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett „Legyen több rendőr Belső-Erzsébetvárosban! Megérkezett a kormány válasza” címmel.

Tarthatatlan és Budapesthez méltatlan ez az állapot

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a hírre a közösségi oldalán reagált. Mint írt, nem lehet úgy végigsétálni este a bulinegyed utcáin Erzsébetvárosban, hogy az utcán „ne szólítsanak le drogárusok többször is, ne dudáljanak le hiénataxik és ne lépjen az ember vizelettócsába – biztosan tarthatatlan és Budapesthez méltatlan ez az állapot”.

Ezért örülök, hogy nagyobb rendőri erő jut a kormány döntése nyomán erre a környékre. Jobb lett volna, ha nem csak a kampányban jut ez a kormány eszébe, és remélem, a választások után is kitart majd a rendőri figyelem 

– írta a hivatalos Facebook-oldalán.

Azonban szerinte ezen a területen messze nem csak a közbiztonság a probléma, ugyanis úgy véli, hogy a közterületek állapota egyáltalán nem tükrözi a valós igényeket.

A gyalogosforgalom esténként, de sokszor napközben is akkora, hogy régesrég sétálóutca-hálózatnak kellene behálóznia belső-Erzsébetvárost. A Főváros és a VII. kerület vezetése 5 év alatt nem csinált semmit, az utcák össze-vissza egyirányúsítgatásán túl

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a gyalogosoknak továbbra is fél méteres járdákon kell oldalazniuk a Dob utcában vagy a Kazinczy utcában, „az úttestre tévedő gyalogosokat esténként köröző hiénataxik dudálják le, a közterületi állapotok teljesen méltatlanok egy európai fővároshoz”.

Vitézy Dávid azt írta, hogy nem csak több rendőr, de több sétálóutca, nagyobb köztisztaság, rendszeres nagynyomású vízsugárral történő tisztítás, és a hiénataxik száműzése, a terület szélein koncentrált taxiállomások létrehozása is a következő évek fontos feladata, mely szerepel is a programjában.

„A bulinegyed egyre inkább turisztikai, éttermi és kocsmanegyeddé válik, ilyen minden európai városban van. Ennek van helye és szerepe Budapest turisztikai kínálatában és esti-éjszakai életében, de az egyre romló közbiztonsági és közterületi viszonyok nem csak az arra járó turistáknak és budapestieknek, de az ott működő tisztességes vállalkozásoknak, és persze az egyre kisebb számban ott élőknek sem jók” – zárta bejegyzését Vitézy Dávid.

Semmiféle szabályozás nem volt

Niedermüller Péter pár hete a Republikon Intézet „Nőni a teher alatt – önkormányzati jó gyakorlatok” című konferenciáján azt mondta, az előző vezetésnek az volt az alapvető álláspontja, hogy inkább ne csináljanak semmit, mert akkor nem lesz botrány. Ezért „semmiféle szabályozás nem volt az úgynevezett bulinegyeddel kapcsolatban sem”.

Két irányba indultunk el, egyrészt volt sok olyan probléma, amit meg kellett oldani, de nyíltan felvállaltuk azt is, hogy egy ellenzéki önkormányzatnak politizálnia kell, politikai funkciókat is be kell töltenie, mert csak helyben lehet megmutatni, hogy milyen kormányzási alternatívák vannak. Ha helyben úgy politizálunk, ahogy jónak tartjuk, akkor azt tudjuk mondani, hogy ez az, amit országos szinten is fel tudunk kínálni

– emelte ki Niedermüller Péter, elárulva, hogy ők tudatosan vállalták ezt a politikai szerepet, ennek volt hatása is.

„Most, amikor megindult a kampány, a helyi Fidesz szervezet kiadott egy szórólapot, amelyen az állt, hogy Niedermüller Péter a Brüsszelből hazahozott téveszméivel teszi tönkre Erzsébetvárost.” A polgármester elárulta: valóban fontosnak tartja, amit ott tanult, hogy befogadó, nyitott, szolidáris közösség legyen.

Niedermüller Péter hangsúlyozta, ambiciózus céljaik voltak és vannak, szeretnék átdefiniálni a kerületet, „megszabadulni attól a rossz imázstól, hogy manchesteri ácslegények járnak ide rosszul lenni”.

Rovatok