Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott egy bírósági levél, alapjaiban változhatott meg a pedagógusok helyzete

2024. május 15., szerda 09:05

Egy kiszivárgott bírósági levél szerint a Büntető törvénykönyv alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, de a köznevelési törvény erre vonatkozó része már nem hatályos.

Jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon, miután egy törvénymódosítás miatt a pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni – írja a Népszava a birtokukba került bírósági körlevélre hivatkozva.

A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, ami az ellenük elkövetett bűncselekmények esetén komolyabb büntetést vonhat maga után, viszont ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, akkor ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni.

A lap úgy tudja, a Büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezésének hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyek, viszont a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-től már nem hatályos, pedig a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik.

A levélben arról is írnak, hogy ezzel a Btk. rendelkezése elvesztette jogszabályi hátterét, így a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból „közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők”.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a lapnak úgy fogalmazott: bízik abban, hogy nem szándékos kormányzati lépésről, hanem jogalkotói hibáról van szó, amit korrigálni fognak. A Népszava érdeklődött az ügyben a Belügyminisztériumnál, de egyelőre nem kaptak választ.

Rovatok