Index Vakbarát Hírportál

Egy német kollégájukat tartotta életben két magyar rendőr a jégpályán

2024. május 15., szerda 11:39

Életet mentett két magyar rendőr a jégpályán, egy német kollégájukat tartották életben a mentők kiérkezéséig. A két magyar rendőrhokis április 11-én, a hazai szervezésű I. Nemzetközi Négy Nemzet Rendőr Jégkorong Tornán, az UTE Jégcsarnokában figyelt fel arra, hogy valami baj van.

Az életmentésről a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos Facebook-oldalán számoltak be. A beszámoló szerint a német csapatban játszó fiú lőtt egy gólt, kisiklott a palánkhoz, lepacsizott csapattársaival, és cserével kiállt a játékból.

„Talán kettőt sem szusszant, amikor szó szerint összecsuklott álló helyzetéből, és mozdulatlanul terült el a földön” – mondta el Kordisz András őrnagy, a BRFK Közrendvédelmi Főosztály Közterületi Irányító és Logisztikai Alosztályának vezetője.

Elmondása szerint azonnal érezte, hogy itt nagyon nagy probléma lehet, hiszen egy 21 éves, edzett, aktív jégkorongozó nem csuklik csak úgy össze, minden ok nélkül, márpedig a fiú nem ütközött a pályán, nem kapott ütést sem.

„Nagyjából egyszerre ugrottunk oda hozzá csapattársammal, egy – egyébként mentősként is dolgozó – TEK-es főtörzszászlóssal, ugyanazt tapasztaltuk: a fiúnak leállt a keringése, nem lélegzett” – tette hozzá.

Levettük védőfelszerelését, sisakját, ruhája egy részét, és szívmasszázsba kezdtünk, közben egy erre kialakított ballonból befúvásokat végeztünk. Tudtuk, éreztük, hogy rajtunk múlik az élete, talán ez is erőt adott, hogy határozottan, céltudatosan, kétkedés nélkül tettük a dolgunkat. Kapcsolatba léptünk a mentőszolgálattal, nyomatékosan kértük, hogy amilyen gyorsan lehet, jöjjön autó, a diszpécserük így, telefonon segített utasításaival a manuális masszírozás elvégzésében

– fogalmazott Kordisz András.

A csarnokban volt félautomata defibrillátor, ezt használatba vették, a gép többször sokkolta a fiút, így tartották életben, amíg az értesített mentők kiérkeztek. Ők a helyszínen stabilizálták állapotát, majd a Honvédkórházba vitték, ahol megállapították, hogy nem embólia okozta a számára majdnem végzetes szívleállást.

A kórházban a német rendőrt egy napig mélyaltatásban tartották, miután magához tért, kiderült, hogy – az aktuális orvosi megítélés alapján – mindenféle maradandó sérülés nélkül átvészelte az igencsak meredek kalandot.

Napokig vizsgálták, ellenőrizték állapotát, ezzel párhuzamosan egy csapattársa, egy másik TEK-es jégkorongos, történetesen egy németül kiválóan beszélő százados több napon át tartó, lelkiismeretes szervezőmunkát folytatott a német kapcsolatokon és biztosítókon keresztül, hogy a fiú orvosi kísérettel, az időközben ideérkező édesanyja társaságában minél zökkenőmentesebben hagyhassa el Magyarországot, és Németországba repülővel megérkezve ott késedelem nélkül folytatódhasson kórházi lábadozása – áll a bejegyzésben.

A két életmentő rendőrt cselekedetéért Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya elismerésben és jutalomban részesítette.

Rovatok