Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz több mint egymilliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet

2024. május 16., csütörtök 21:19

A csütörtöki Hivatalos Értesítőben közzétette 2023-as pénzügyi kimutatását a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség. A végeredmény mínuszos, 1,2 milliárd hiányzik a pártkasszából. A kimutatásban a félmillió forintot meghaladó adományt nyújtó személyek nevét is közzétették.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség csütörtökön közzétette 2023. évi pénzügyi kimutatását a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint, a Hivatalos Értesítőben.

Tagdíjakból 2023-ban 288 millió forint gyűlt össze. A központi költségvetésből származó támogatás mértéke kicsivel több mint egymilliárd forint volt. Ehhez adódott hozzá a párt országgyűlési képviselőcsoportjának nyújtott 574 millió forint állami támogatás, valamint 52 millió forint egyéb hozzájárulás és adomány. A pártnak emellett 199 millió forint egyéb bevétele is volt. Az összes bevétel a gazdasági évben így 2 milliárd 127 millió forint lett.

A párt 160 millió forintot fordított „egyéb szervezetek” támogatására, 1 milliárd 900 millió forintra rúgtak a működési kiadások, 11 és fél millió forintot fordítottak eszközbeszerzésre. A politikai tevékenység kiadása 1 milliárd 277 millió forintot, míg az egyéb kiadások öt és fél millió forintot értek el. Így a párt összes kiadása meghaladta a 3 milliárd 355 millió forintot.

Összesítésként elmondható, hogy A Fidesz 2023-ban 1,2 milliárd forintos veszteséget hozott össze.

A kimutatásban ismertették azoknak a nevét, akik 500 ezer forintot meghaladó adománnyal járultak hozzá a párt bevételeihez.

A lista alapján:

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok