Index Vakbarát Hírportál

Megölette volna a bírókat és az ügyészt a toplistás magyar bűnöző

2024. május 16., csütörtök 11:21

Eredetileg csak gazdasági ügyei miatt indult ellene eljárás, mostanra viszont már emberölés előkészületével is vádolják T. Alexet. A fiatal férfi a vád szerint sérelmezte a letartóztatását, a cellatársának pedig fizetett volna, hogy a nyomozási bírókat és az ügyészt is megölje.

Előkészítő ülést tartott a Fővárosi Törvényszék T. Alex ügyében, amin bár népes hallgatóság gyűlt össze, a vádlott kérte, hogy zárt videóhívással hallgassa meg őt a törvényszék bírája, dr. Berczeli Sándor. A férfit eredetileg gazdasági bűncselekmények miatt körözte a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mostanra viszont már életellenes ügye is lett egy védett tanú miatt.

Moldáv bérgyilkossal öletett volna

A vád szerint a terhelttel, T. Alexszel szemben bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás, amelynek keretében – nemzetközi elfogatóparancs alapján – a Dominikai Köztársaságban fogták el őt a hatóságok még 2021-ben, majd a későbbiekben Magyarország részére kiadták. 

A vádlott letartóztatásba került, majd elhatározta, hogy megöleti az ügyében eljáró ügyészt és a nyomozási bírókat. Ezen tervét a fogva tartott társaival és a hozzátartozóival is megosztotta, illetve a moldáv állampolgárságú zárkatársát megbízta a bűncselekmény végrehajtásával. 

A férfi elérhetőségét a vádlott feljegyezte, és megbeszélték a kapcsolattartás mikéntjét is. A terhelt zárkatársa a fogva tartásának megszűnését követően elhagyta Magyarországot, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik.

Az ügyészség emberölés előkészületének bűntettével vádolja a férfit, az előkészítő ülésen a vádhatóság képviselője mértékes indítványként négy év börtönbüntetést kért T. Alexre.

Egy gyilkos vallott rá

T. Alex nem tett vallomást a csütörtöki meghallgatásán, nem ismerte be a bűncselekmények elkövetését, ezzel az ügy tárgyalásba fordul át idén ősszel. Amennyiben elismerte volna a vádakat, még a mai napon ítélet születhetett volna az ügyben.

A férfi szót kért, ami alatt megnevezte azt a védett tanút, aki megvádolta őt az emberölés előkészületével, noha pontos információkat nem tudott ez a személy. Ő szintén a büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodik, azonban soha nem voltak egy cellában. Ezt a tanút ugyanis emberöléssel vádolja az ügyészség. A korábban nemi erőszak vádjában bűnösnek talált férfi volt az, aki a vád szerint megfojtotta párját, majd a gyilkosság után moziba ment, ahonnan a rendőrök hozták ki.

T. Alex elmondása szerint rajta kívül senki más nem vallott rá ebben a bűncselekményben, és a moldáv férfit már csak azért sem bízta volna meg az emberöléssel, mert tudta, hogy zárkatársa hamarosan szabadul, miután felmentette őt a vádak alól az eljáró bíróság.  

Az ülés végén a vádlott letartóztatásának meghosszabbítása mellett döntött dr. Berczeli Sándor, a végzés azonban nem jogerős, az ellen T. Alex és védője is fellebbezett.

Milliárdokat csalt el az áldozataitól

A rendőrség korábbi közleménye szerint európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben volt T. Alex ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2017 novembere óta folytatott nyomozást egy ingatlancsalásokra szakosodott bűnszervezet ellen, amelynek feje az eljárás adatai szerint a Dominikai Köztársaságban élő T. Alex volt. A férfi a karibi országból szervezett meg egy olyan bűnszervezetet, amely magyarországi sértettek sérelmére követett el csalásokat. A férfi az általa összehangoltan működtetett csoportot interneten és mobiltelefonon keresztül irányította a személyes találkozások teljes mellőzésével, így anonimitását saját társai és áldozatai előtt is meg tudták őrizni.

Módszereit tekintve T. Alex magyarországi gazdasági társaságok nevében hirdetett meg és adott bérbe ingatlanokat az interneten a tulajdonosok tudta nélkül. Később a módszerei egyre kifinomultabbá, szervezettebbé váltak, és már olyan ingatlan-adásvételeket is tető alá hozott, amelyekből a vásárlók sosem váltak lakástulajdonossá, és a pénzüket sem látták viszont.

Az évekig fantomként tevékenykedő, még bűntársai számára is ismeretlen férfi a nyomozás szerint közel 500 áldozatától 1,2 milliárd forintot csalt ki.

Rovatok