Index Vakbarát Hírportál

Izraeli védelmi miniszter: Nem engedem, hogy Izrael átvegye az irányítást Gáza felett

2024. május 16., csütörtök 09:40

Az izraeli védelmi miniszter felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy Izrael nem veheti át az irányítást Gáza felett, ezért minél hamarabb tervet kell kidolgozni az övezet jövőjével kapcsolatban, melynek része kell legyen egy új palesztin entitás létrehozása, amely alternatíva lehet a Hamász legyőzése után. Netanjahu azonban nem ért egyet a felvetéssel, és úgy látja, csak a palesztin terrorszervezet legyőzése után van értelme tervezgetni.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a kormány nem foglalkozik a háború utáni gázai terv kérdésével – írja a BBC.

Eddig rendkívül nagy összhang mutatkozott az izraeli kormányzaton belül a gázai helyzet kezelésében, Joáv Galant legújabb kijelentései azonban ennek ellenkezőjéről tanúskodnak, miután a védelmi miniszter felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy deklarálja, Izrael sem a polgári, sem a katonai uralmat nem tervezi átvenni Gázában.

Október óta folyamatosan felteszem ezt a kérdést a kabinetben, de nem kaptam választ

– akadt ki Gallant.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök keményen reagált védelmi minisztere kritikájára, és – a két rivális palesztin csoportra célozva – kijelentette, hogy „nem áll készen Hamasztánt Fatahsztánra cserélni”.

Galant szerint azonban a jelenlegi helyzet nagyon nehéz helyzetet fog szülni, ugyanis a határozatlanságnak csak két következménye lehet Gázában: a Hamász uralma vagy az izraeli katonai uralom. Szerinte ez erodálná az izraeli katonai eredményeit, csökkentené a Hamaszra nehezedő nyomást, ráadásul szabotálja annak esélyét, hogy megteremtsék a keretet a túszok szabadon engedésére.

Benny Glantz, a háborús kabinet egy másik tagja – aki korábban már többször szembe került Netanjahuval – egyetértett a védelmi miniszterrel. „Galant igazat mond. A vezetés felelőssége, hogy mindenáron helyesen cselekedjen az ország érdekében” – jelentette ki.

Galant szerint még az izraeli válaszadás éjszakáján haditervet terjesztett elő, amelyben többek között szerepelt egy helyi, nem ellenséges palesztin kormányzási alternatíva létrehozására irányuló javaslat. Galant úgy látja, ha nem sikerül a Hamász helyettesítőjét megtalálni a Gázai övezetben, az aláássa Izrael katonai eredményeit, mivel akkor a terrorcsoport újraszerveződik és civil ellenőrzést gyakorol.

Elmondása szerint soha nem vitatták meg ezeket a javaslatokat, alternatíva pedig soha nem került bemutatásra.

Gallant szerint a terv kidolgozásának kudarca egy „veszélyes út” felé vezeti Izraelt, amelynek vége izraeli katonai és polgári uralma lehet a Gázai övezet felett. Ezt a kilátást stratégiai, katonai és biztonsági szempontból is negatív és veszélyes lehetőségnek látja Izrael szempontjából.

Meg kell ismételnem, hogy nem fogok beleegyezni az izraeli katonai uralom felállításába Gázában. Izrael nem hozhat létre polgári uralmat Gázában. Felszólítom Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy hozzon döntést és jelentse ki, hogy Izrael nem hoz létre polgári ellenőrzést a Gázai övezet felett, hogy Izrael nem hoz létre katonai kormányzást a Gázai övezetben, és hogy azonnal felveti a Hamász kormányzási alternatíváját a Gázai övezetben

– húzta alá.

Az izraeli sajtó az elmúlt időszakban már megpedzegette, hogy az izraeli vezetésben feszült hangulat vált uralkodóvá a gázai helyzet rendezése kapcsán, Galant legújabb kijelentései már csak ezeket támasztják alá, miután politikailag igencsak robbanékony módon adott hangot az életképes gázai terv hiánya miatt. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai ukrajnai látogatásán ugyancsak kijelentette, hogy Izraelnek világos tervet kell készítenie Gáza jövőjére vonatkozóan. Netanjahu azonban egyáltalán nem nyitott a párbeszédre, kijelentette, szerinte teljesen értelmetlen minden olyan beszélgetés, hogy mi lesz Gázában addig, amíg a Hamászt teljesen le nem győzik. 

(Borítókép: Joáv Galant izraeli védelmi miniszter 2023. szeptember 28-án. Fotó: Britta Pedersen / picture alliance / Getty Images)

Rovatok