Index Vakbarát Hírportál

Harminckét tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

2024. május 16., csütörtök 06:53

Tavaly áprilisban egy vidéki és két budapesti helyszínen összesen 32 tonna gyanús anyagot találtak a hatóságok. Miután lefoglalták, a NAV Szakértői Intézete megállapította, hogy az ellenőrzött anyag MDMA-prekurzor, vagyis extasy előállítására alkalmas anyag, aminek értéke meghaladja a 480 milliárd forintot. A rekordmennyiségű tiltott szert a napokban semmisítette meg a rendőrség, de az ügy ezzel nem került lezárásra, ugyanis annak teljes felgöngyölítésén továbbra is dolgoznak a hatóságok.

Egy évvel ezelőtt összesen 32 tonna súlyú gyanús anyagot foglaltak le a hatóságok a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) akcióinak köszönhetően – írja a police.hu.

Először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fedezett fel 13 tonna MDMA-prekurzort a soproni vámudvarban, amit pár nappal később további 19 tonna kábítószer-alapanyag lefoglalása követett, miután a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) két budapesti raktárban megtalálta a kartonokba rejtett vegyi anyagokat. A hosszú és tüzetes szemlét követően a vegyészszakértő egyértelműen kimondta, hogy mind a 32 tonna kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott előállítására használatos vegyület.

A KR NNI Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály nyomozói a felderítés során számos hazai és külföldi fuvarozócéget ellenőriztek, így jutottak el a szállítmány megrendelőjéhez, egy egyszemélyes kft.-hez.

Mint kiderült, a cég magnéziapornak álcázva, hajókonténerrel szállíttatta Kínából először Németországba, a hamburgi kikötőbe a hatalmas mennyiségű illegális szert, amit onnan közúton hoztak be Magyarországra.

Két héttel a magyarországi rajtaütést követően az NNI felderítőinek kérésére a német hatóságok Hamburgban is ellenőriztek egy szállítmányt, amiben további 11 tonna prekurzor volt. A lefoglalt illegális szer ugyancsak a magyar céghez volt köthető.

Az ügyvezetőt, N. Csabát a nyomozók 2024. március 18-án fogták el a rendőrök. Az 50 éves isaszegi férfit kábítószer-készítés elősegítése miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A lefoglalt prekurzor elkobzását és megsemmisítését a KR NNI kezdeményezte a nyomozást felügyelő Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészségnél. A rekordmennyiségű illegális anyagot két részletben semmisítették meg. Előszőr a budapesti raktárakban lefoglalt vegyületeket, majd a soproni vámudvarban talált prekurzort égették el. Utóbbi szállítmányt a megsemmisítésig Győrben egy rendőrségi objektumban tárolták. Onnan szállították át szigorú biztonsági intézkedések között a KR Bevetést Támogató Osztályának segítségével az egyik hazai hulladékégetőbe.

A vegyület lefoglalásával és elégetésével milliószámnyi ecstasy piacra kerülését előzte meg a NAV és az NNI, akik továbbra is közösen dolgoznak azért, hogy a teljes bűnhálózatot felderítsék. A felderítés szálai nemzetközi irányba mutatnak.

Rovatok