Index Vakbarát Hírportál

Terrorcselekménnyel fenyegetett a cserhátsurányi férfi

2024. május 16., csütörtök 11:16

A Nógrád Vármegyei Főügyészség terrorcselekménnyel fenyegetés miatt emelt vádat egy 38 éves cserhátsurányi férfival szemben.

A vád szerint a férfi 2023. szeptember 4-én 21 óra 20 perckor ittasan felhívta a mobiltelefonjáról a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, és közölte, hogy „ha a rendőrség nem megy ki a lakcímére, és a rendőrök nem lövik le, akkor ő nyit rájuk tüzet, illetve golyót ereszt a fejébe”. Azzal is fenyegetőzött, hogy rálő a rendőrök kocsijára, a kapuba pedig Molotov-koktélt tesz – közölte az ügyészség. 

A férfi a segélyhívót hívta, és az operátornak azt mondta, hogy öngyilkos merényletet szeretne végrehajtani, majd robbantással fenyegetőzött: „Robbantsak valamit?” – kérdezte a férfi, majd úgy folytatta: „Most komolyan, tűzijátékot szeretne? Ki akarom nyírni magam, és nem egy embert akarok magammal vinni. Molotov-koktélt fogok dobni még a rendőrautóra is!”

Harmadszor 21 óra 39 perckor ismét a rendőr-főkapitányságot hívta, és kérdőre vonta a rendőrséget: „Na, hol vannak? Majd fognak jönni? Addig robbantsak egyet? Molotov-koktéllal! Csináljak valamit, hogy komolyan gondolják. Most csinálok egy kis robbantást, hogy élvezzék a házi társaságot. Majd utána beszélünk.”

A többszöri fenyegetést a hatóságok komolyan vették, és a TEK munkatársai a betelefonáló férfit előállították.

Aki abból a célból, hogy a rendőrséget arra kényszerítse, hogy valamit tegyen, erőszakos bűncselekményt követ el, megvalósítja a terrorcselekmény bűntettét. Ha ilyen cselekménnyel fenyegetőzik, a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettét követi el.

Az ügyészség álláspontja szerint az elkövetéskor a férfi ittas volt. Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség a büntetett előéletű, cselekményét kitartó szándékkal megvalósító férfival szemben

terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt emelt vádat, és vele szemben az előkészítő ülésen történő beismerése esetére két év börtönbüntetés és két év közügyektől eltiltás kiszabására tett mértékes indítványt a felmerült 362.935 Ft bűnügyi költség megfizetése mellett.

Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt.

Rovatok