Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter: Ez a választás nem Orbán Viktorról és Gyurcsány Ferencről szól

2024. május 16., csütörtök 18:01

„Nem gondolom, hogy minden rossz, amit Karácsony Gergely csinált, de amikor megkérdezem a DK-s nénit, hogy ön szerint jó munkát végzett-e a főpolgármester az elmúlt öt évben, akkor még a legradikálisabb ellenzékiek sem mondanak rá őszintén egy igent” – jelentette ki Ungár Péter az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. Az LMP társelnökével a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választások tétjéről, valamint a pártja jövőjéről is beszélgettünk.

Sem Vitézy Dávid, sem Ungár Péter nem szerepel azokon a fideszes plakátokon, amelyeken több ellenzéki politikust is „Brüsszel alázatos szolgájaként” mutat be a kormánypárt. Ungár ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem csupán az ő, de Donáth Annának, a Momentum elnökének arcképe sincs rajta a plakátokon, ez szerinte nem azzal van összefüggésben, hogy a Fidesz kit tekint az ellenzék részének és kit nem, hanem azzal, hogy pártjaik méretükből fakadóan jelenleg kisebb súlyt képviselnek, mint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció vagy a Magyar Péter-féle Tisza Párt. 

Ungár szerint Vitézy Dávidot sem azért nem támadja a Fidesz, mert valójában a kormánypárt „alternatív főpolgármester-jelöltje” lenne, mint ahogy Karácsony Gergely rendszeresen hivatkozik rá, hanem mert nem tudnak a kormányoldalon mit kezdeni vele. Az LMP társelnöke szerint

a fideszes szavazók egy jelentős része egyszerűen alkalmasabb jelöltnek tartja a volt közlekedési államtitkárt, mint Szentkirályi Alexandrát,

ezért Vitézyvel szemben inkább az elhallgatás taktikáját alkalmazzák, egyszerűen nem szerepeltetik a Fidesz által irányított médiában.

Az LMP társelnöke nem csodálkozik ezen, hiszen szerinte egyedül Vitézy Dávidnak van valódi programja. Mint fogalmazott, Karácsony Gergely és Szentkirályi Alexandra Budapesttel kapcsolatos elképzelései elférnek egy söralátéten, míg az ő jelöltjük programja „olyan hosszú, mint a Háború és béke”. Ungár szerint persze a szóbőség önmagában még nem jelent értéket, de szerinte ez is jól megmutatja, hogy „ki mit akar a várossal csinálni”, mire kér felhatalmazást a választóktól június 9-én.

A zöldpárt vezetője úgy látja, hogy a baloldal és a Fidesz is becsapja a választókat, mert úgy keretezik a főpolgármester-választást, mintha az Orbán Viktorról és Gyurcsány Ferencről szólna, pedig itt arról kell dönteniük a budapestieknek, hogy ki vezesse a várost. 

Ungár Péter azonban nem csak a fővárosban látja úgy, hogy a többi politikai szereplő nem mond igazat a választás tétjéről. Szerinte az európai parlamenti választásokon sem olyan kérdésekről szavaznak az emberek, mint amilyenekkel a legtöbb ellenzéki politikus kampányol. Az LMP társelnöke odaszúrt többek között Magyar Péternek is, aki szerinte azzal kampányol, hogy ha bejut az Európai Parlamentbe, akkor „megemeli a családi pótlékot”. 

Ez egy nagyon jó dolog, egyet is értünk vele, csak erről nem az Európai Parlamentben döntenek. 

– jegyezte meg Ungár.

Ilyen szempontból a Demokratikus Koalíciót és a Momentumot sem tartja szavahihetőnek, mert szerinte előbbi a kormány bukását és előrehozott választásokat vizionál, míg utóbbi közvetlen uniós forrásokat ígér győzelme esetén.

A politikus szerint a választópolgároknak az EP-választáson, amely szerinte egy „ellenzéki elit elleni népszavazásba kezd átcsapni”, azt kell mérlegelniük, hogy ki az, aki őszintén beszél hozzájuk, és Ungár szerint az LMP ilyen párt.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Ungár Péter. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)

Rovatok