Index Vakbarát Hírportál

Jégesővel, viharos széllel szakad ránk az ég, kiadták a riasztást

2024. május 17., péntek 06:10

Zivatar, jégeső és akár felhőszakadás is kialakulhat pénteken az elvonuló front mögött, akár több mint 10 milliméternyi csapadék is eshet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 27 fok között várható.

Pénteken vastag, összefüggő felhőzet borítja majd az eget, de estére már csak az északkeleti vidékeken okoz borult időt. Erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, de a nap második felében a Dunántúl nagy részén kiderül az ég – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből. 

Péntek délutántól a front mögött – nagyobb eséllyel hazánk középső és északnyugati részein – hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket jégeső, viharos kifutószél és felhőszakadás kísérhet.

A zivatarok az ország keleti, északkeleti részein az éjszakai órákban is folytatódhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos északkeleti tájakon 15, 20, másutt 21, 27 fok között várható.

Akár több 10 milliméter csapadék is eshet,  de a Délnyugat-Dunántúlon csak kis eséllyel eshet. Néhol erős délkeleti, déli, majd délnyugati szél alakul ki, amely a zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat.

A heves zivatarok miatt riasztás van érvényben, amely leginkább az ország középső részében lévő járásokat érinti.

Ezen kívül figyelmeztetést adtak ki több vármegyére is zivatarok miatt, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegye területén kettes fokú, narancs riasztás van érvényben.  A meteorológusok felhőszakadás és eső miatt is figyelmeztették a lakosokat.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok