Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap elegáns motoros felvonulást tartanak Budapesten a férfi egészségért

2024. május 17., péntek 18:01

A férfiak fizikális- és mentális egészségtudatosságára kívánják így felhívni a figyelmet, valamint a prosztatarák kutatását, megelőzését is támogató Movember Alapítvány számára gyűjtenek.

Idén immár tizenegyedik alkalommal gyűlnek össze a vintage és klasszikus stílusú motorok szerelmesei a The Distinguished Gentleman’s Ride (DGR) magyar futamán, hogy felhívják a figyelmet a férfiak egészségének megőrzésére. A világ 105 országában megszervezett globális kezdeményezéshez csatlakoznak ezzel. Magyarországon eddig több mint négyezren vettek részt az évente megrendezett eseményen. 

A prosztatarák ellen is felbőgnek a motorok

A prosztatarák a férfiaknál a második leggyakrabban előforduló ráktípus, és összességében a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés a világon.

Magyarországon a férfiak körében a prosztatarák az egyik vezető daganatos kórkép: minden 100 magyar férfi közül átlagosan kilencnél alakul ki prosztatarák 74 éves koráig.

Magyarországon évente több mint 4500 új esetet diagnosztizálnak, amelynek következtében 1300 férfit vesztünk el prosztatarákban. Az európai összehasonlításban is magas halálozási arány oka, hogy itthon az érintettek nagy része későn, a betegség áttétes stádiumában kerül orvoshoz. A megmozdulással a prosztatarákszűrésen való részvételre is felhívják a figyelmet. 

A szervezők kiemelték: még lehet csatlakozni a május 19-én Budapest nevezetességei előtt elguruló elegáns motorosokhoz weboldalukon történő regisztrációval. Az öltöny nemcsak az egészségtudatosságra való figyelemfelhívást szolgálja, a motorosok negatív előítéleteit is ezzel akarta oldani a megmozdulás ausztrál ötletgazdája, Mark Hawwa. 

Rovatok