Index Vakbarát Hírportál

Különleges eszköz segíti a súlyos égési sérült gyerekek gyógyítását a Bethesda Gyermekkórházban

2024. május 17., péntek 19:08

Magyarországon elsőként adtak át 8 millió forint értékű bőrhálósító készüléket a Bethesda Gyermekkórház Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központjában. A kórház alapítványának támogatása és egy dedikált gyűjtés tette lehetővé a nagy összegű orvosi műszer beszerzését.

A Bethesda Gyermekkórház égéssebészeti osztályán évente közel 3000 gyermeket gyógyítanak a szakemberek, a tavalyi évben 42 gyermek igényelt hosszan tartó égésintenzív ellátást,  6 gyermek szenvedett rendkívül súlyos, 30 százalék feletti sérülést.

„Nagy kiterjedésű égetteknél túl nagy a sérült bőrfelszín, viszont az adóterület, ahonnan saját bőrt tudunk transzplantálni, kevés. Ezért szükség van egy úgynevezett bőrhálósító készülékre. A MEEK készülék képes a levett bőrt 1:9 arányban megnyújtani, ezzel sokkal kevesebb adóterülettel is tudunk fedni nagyon nagy kiterjedésű égéseket. Egyszerűbb készülékekkel, amik 1:1,5 és 1:3 arányt tudnak, már eddig is dolgoztunk, de ilyen 1:9 arányú eszköz sehol máshol nincs Magyarországon, sem felnőtt, sem gyermekellátásban, csak nálunk.

Egy 60-70 százalékban égett gyermek testének 30-40 százaléka az adóterület, de ebben benne van az arc, a fül, a talp stb.,  ahonnan nem veszünk bőrt. Így amikor levesszük az elhalt bőrterületet, nincs mivel pótolni, mert egyszerűen nincs annyi bőre. Nem tudjuk fedni a sérült részt, és a nyitott sebfelszín miatt szeptikus szövődményekben elveszítjük az ilyen betegeket

– avat be a részletekbe dr. Bene Ruzsena plasztikai- és égéssebész szakorvos, a Bethesda Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központ osztályvezető főorvosa.

A Hollandiából beszerzett, 8 millió forint értékű bőrhálósító eszközzel a 60 százalék feletti égett gyerekeket gyógyítják majd az égésplasztikai sebészek a Bethesda égésműtőjében. Ez teszi lehetővé a bőrátültetés új dimenzióját – tudatta a kórház közleményében.

Rovatok