Index Vakbarát Hírportál

Helyenként olcsóbban vásárolhatunk nyaralót, mint tavaly ilyenkor

2024. május 19., vasárnap 19:08

Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből kiderült, hogy élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán. A kereslet élénkülésével az árak is feljebb kerültek, és a kínálat is bővült 2023-hoz képest, de vannak olyan települések, ahol egyelőre még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly ilyenkor.

A nyaralóövezetek 2023-ban parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már az élénkülés jeleit mutatják. Sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest, több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami 2023-hoz képest 8 százalékkal, 2022 májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.

A Somogy vármegyei településeken május közepén több mint 5500 új és használt lakóingatlant kínáltak eladásra, ami 3 százalékos növekedésnek felel meg. Az átlagos négyzetméterárak 1,02 millió forintnál jártak, ami 2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

A Balaton déli partján tapasztalható árcsökkenés leginkább az eladó használt lakásoknak és házaknak köszönhető, mert az új építésű ingatlanok ára töretlenül emelkedik, és átlagosan már a másfél millió forintot súrolja négyzetméterenként.

A használt nyaralók 980 ezer forintos átlagos négyzetméterára viszont alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor.

Részben az alacsonyabb árak miatt idén 15 százalékkal több érdeklődés érkezett a déli parton fekvő települések eladó ingatlanaira, mint 2023 azonos időszakában. Ezek alapján élénk nyárra számítunk a balatoni ingatlanpiacon

– értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy hasonló a helyzet a Balaton északi parti településein, ahol a kereslet tavalyhoz képest 6 százalékkal erősödött.

A szóban forgó településeken 18 százalékkal növekedett a kínálat, vagyis jelentősen nőtt az eladási kedv. Az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára kereken 1 millió forintot tett ki idén május közepén, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg. Az új építésű ingatlanok négyzetméterára viszont 1,36 millió forintot ért el az északi parton, ami 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A Velencei-tó melletti két településen, Gárdonyban és Velencén összességében 9 százalékkal nőtt a kínálat. Gárdonyban tavaly májushoz képest 4 százalékkal több ingatlant szeretnének eladni a tulajdonosok 774 ezer forintos négyzetméteráron. Ugyanakkor Velencén jóval komolyabban, 11 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok száma, ugyanakkor az árak, ha minimálisan is, de 3 százalékkal 843 ezer forintra nőttek egy év alatt.

A tavaink melletti nyaralóövezetekben a Tisza-tónál ugrott meg a kínálat a legnagyobb mértékben, éves szinten 40 százalékkal. Jelenleg több mint 600 lakóingatlan vár új gazdára. Ugyanakkor ez a négyzetméterárakon nem látszik, hiszen 6 százalékkal 357 ezer forintra nőttek. A Tisza-tó az egyik legdinamikusabban fejlődő nyaralóövezetünk, ahol az árak évek óta folyamatosan emelkednek. A kínálat lehet, hogy tizedakkora, mint a Balatonon, de az eladó ingatlanok is harmadannyiba kerülnek

– mondta az ingatlan.com szakértője.

A Tisza-tó mellett Tiszaderzs és Kisköre a legolcsóbb, ezeken a településeken ugyanis 167 és 206 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vásárlók. A drágább kategóriát Tiszafüred, Abádszalók és Poroszló képviseli 425 ezer és 336-336 ezer forintos összeggel.

Rovatok