Index Vakbarát Hírportál

Kocsis Máté szerint az orosz–ukrán háború is közrejátszott a Robert Fico elleni merényletben

2024. május 19., vasárnap 11:02 | aznap frissítve

Sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett – többek között erről beszélt a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol a Robert Fico elleni merényletről is említést tett.

Kocsis Máté szerint az európai vezetésben azért kell változás, mert pont azt nem tudja garantálni az európai polgároknak, amire az unió létrejött.

„Békét és jólétet ígértek az unió létrehozói, de az elmúlt öt év, az Európai Parlament és az Európai Bizottság legutóbbi ciklusa mégiscsak azt mutatja, hogy az unió jelenlegi vezetése képtelen garantálni ezt, ehelyett háború és gazdasági gyengülés van” – vélekedett a fideszes politikus.

Mint mondta: Robert Ficót ideiglenesen elveszítették a békepárti politikusok közül, ezért is nő a jelentősége az európai parlamenti választásoknak. Úgy véli,

a szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetője egy háborúpárti, Ukrajna-párti aktivista volt, aki korábban többször kifejtette ellenvéleményét a Fico-kormány békepárti politikájával szemben.

„Az Európai Unió vezetésének nagy kudarca, hogy az elmúlt évek arról szóltak, hogy az erőszak egyre nagyobb teret nyert a kontinensen, elég a terrortámadásokra, az antifák által elkövetett utcai erőszakra, a háborúra és most már a merényletekre gondolni” – sorolta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy a fent felsoroltak miatt kell leváltani a jelenlegi európai vezetést.

Megjegyezte azt is: döbbenetesnek tartja, hogy európai nagy országok komoly vezetői – mint a francia elnök vagy a svéd miniszterelnök – olyan nyilatkozatot tesznek, amelyek a nukleáris fegyverek felhasználásáról szólnak. Szerinte a hazai baloldal ugyanezeket a mantrákat fújja.

„Az EP-választáson ki fog derülni, mennyire tud ebben a helyzetben megerősödni a békepárti vonal, de sok szempontból izgalmasabb, hogy kik lesznek az Európai Bizottság következő tagjai, megjelenik-e közöttük végre nagyobb hangsúllyal a békepárti irányvonal. Az amerikai elnökválasztásnak is nagy a tétje, hiszen meghatározhatja Európa következő két-három évét és a háborúhoz való viszonyát” – foglalta össze Kocsis Máté.

Rovatok