Index Vakbarát Hírportál

Illegális gyorsulási versenyre csaptak le a rendőrök Budapesten

2024. május 20., hétfő 11:08

A Budapesti Rendőr-főkapitányság minden hónapban szervez komplex bűnügyi-rendészeti akciót a főváros V., VI. és VII. kerületében. Legutóbb a belvárosban május 18-a estétől másnap hajnalig tartottak ilyen ellenőrzést, amelyben részt vettek a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Budapesti Közlekedési Központ, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai, valamint Belváros-Lipótváros közterület-felügyelői.

A rendőrségi közlemény szerint az akció fő célja a bűncselekmények megelőzése, illetve a többi közlekedőre veszélyt jelentő járművezetők kiszűrése volt. Külön figyelmet fordítottak a közterületi garázdaságok, a kábítószerekkel, a fake drogokkal és az illegális prostitúcióval összefüggő bűncselekmények visszaszorítására. A rendőrök és a társszervek ellenőrizték a belváros forgalmas közterületeit, a szórakozóhelyek környékét, valamint két szórakozóhelyet is.

743 igazoltatást hajtottak végre, elfogtak vagy előállítottak 25 embert, köztük három körözött személyt, három embert kábítószer birtoklása, kettőt garázdaság, kettőt önbíráskodás, egyet lopás elkövetése miatt. Megtaláltak hét, gyermekvédelmi intézetből szökött fiatalt is. 119 járművezetőnél negatív eredményt mutatott az alkoholszonda, három embert állítottak elő mintavételre, egy-egy ember ellen ittas, illetve bódult járművezetés miatt indult eljárás.

Ellenőriztek 118 taxit is, engedély nélküli személyszállítás, nem megfelelő tarifahasználat, illetve drosztengedély hiánya miatt három gépkocsinak vették el a rendszámát és forgalmiját. Egyéb szabálytalanságok miatt további hat taxisofőr ellen indult eljárás.

Az egyik szórakozóhelyen tapasztalt szabálytalanságok miatt a katasztrófavédelem indított hatósági eljárást.

A belvárosi akció közben a Hősök terén tucatnyi gépkocsi, illetve motorkerékpár gyűlt össze, feltehetően illegális gyorsulási versenyre. A rendőrök érkezésére a járművek távoztak, a verseny nem jött létre, amit a térfigyelő kamerákon keresztül is ellenőriztek az éjszaka hátralévő részében.

Budapest V., VI., VII. kerületében a rendőrök folyamatosan, de különösen csütörtök, péntek és szombat éjszakánként megemelt létszámmal vannak jelen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ezenkívül minden hónapban tart nagy létszámú, komplex bűnügyi-rendészeti ellenőrzést a Belváros, Erzsébetváros és Terézváros biztonsága érdekében.

Rovatok