Index Vakbarát Hírportál

Lecsaptak a zivatarok az egész országra, a figyelmeztetés mindenhol érvényes

2024. május 20., hétfő 21:14

Beborult az ország: felhőszakadás, zivatarok, helyenként jégeső is előfordulhat. Az egész ország területére kiadták a citromsárga figyelmeztetést.

Az ország minden megyéjére egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki zivatarok és felhőszakadás miatt. A Hungaromet ezen túlmenően kettes fokozatú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Zala, Somogy, Baranya, továbbá Tolna megyére, itt hevesebb zivatarok és villámlás zajlik majd. 

Helyenként jégeső is előfordulhat, de az ország középső, valamint az északi, északkeleti nagy részén zivatarokra kell számítani hétfőn estig. Az érintett területek járásaiban egyes fokozatú, citromsárga riasztás van érvényben. A felhőszakadást viharos széllökések kísérhetik, de késő estétől mérséklődik majd a zivataros időjárás. Volt, ahol jégeső csapott le, és olyan település is, amelyet elárasztott a víz. 

Kedden már visszafogottabban indul a zivatartevékenység, a déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon fordulhatnak elő, majd késő délutántól fokozatosan halad az ország délnyugati területei felé, de az esti órákban már keleten és északkeleten is esni fog. Az úgynevezett „zivatarrendszert” általában 60-80 kilométer/órás széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég is kísérheti. Heves zivatarokra elsősorban a Dél-Dunántúlon kell majd számítani. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok