Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt Orbán Viktor, Irán népének üzent

2024. május 20., hétfő 18:26

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután az X-en nyilvánított részvétet Ebrahim Raisz iráni elnök és Hosszein Amir-Abdollahin külügyminiszter halála után.

„Szeretném kifejezni legmélyebb részvétemet az iráni népnek a tragikus baleset miatt, amely Ebrahim Raiszi és Hosszein Amir-Abdollahin külügyminiszter életét követelte. Gondolataink és imáink Irán népével vannak“ – közölte Orbán Viktor. 

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, meghalt Ebrahim Raiszi iráni elnök, aki vasárnap szenvedett helikopter-balesetet. A gép roncsait megtalálták, túlélőket viszont nem, így a vele utazó Hosszein Amir-Abdollahin iráni külügyminiszter is a halottak között van.

Az IRNA állami hírügynökség szerint az elnökön és a külügyminiszteren kívül a fedélzeten volt Mohammed Ali Ale-Hashem ajatollah, Tabriz város pénteki imádságának imámja és Malek Rahmati tábornok, Kelet-Azerbajdzsán iráni tartományának kormányzója is.

A helikopter azt követően zuhant le, hogy hegyvidéki terepen, sűrű ködben haladt. A baleset helyszínéről készült felvételeken látszik, hogy a gép egy hegycsúcsnak csapódott, bár a baleset okáról hivatalosan nem közöltek semmit. Az IRNA állami hírügynökség szerint Raiszi egy amerikai gyártmányú Bell 212-es helikopterrel repült. Korábban, a heves esőzés és a viharos szél miatt „kemény leszállást” (hard landing) hajthatott végre az iráni elnök helikoptere

A baleset óta folyamatosan érkeznek a nemzetközi politikai élet szereplőinek reakciói. Mint írtuk, Vlagyimir Putyin is mély részvétét fejezte ki Ebrahim Raiszi elnök és más tisztségviselők helikopter-balesetben bekövetkezett halála miatt. Az orosz államfő Mohamad Mokber ügyvezető iráni elnökkel is beszélt telefonon. 

Rovatok