Index Vakbarát Hírportál

Csökken a nyaralók ára, de a Balaton még mindig drága

2024. május 21., kedd 06:36

Élénkülés várható idén nyáron a nyaralók piacán – derült ki az ingatlan.com elemzéséből. Nemcsak jóval több ingatlan van meghirdetve a tavalyi évhez képest, de egyes helyeken az árak is csökkentek. A legdrágábban továbbra is a Balaton északi partján jutunk nyaralóhoz, de aki beéri a Tisza-tóval is, az akár 167 ezer forintos átlagos négyzetméterárral is találkozhat.

Az ingatlan.com részletes elemzése szerint a nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest.

Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022 májusához képest pedig 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.

Mint írják, a Balaton északi partján 18 százalékkal, a déli parton pedig 3 százalékkal nőtt a kínálat, ugyanakkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha úgy döntünk, hogy ezentúl fáradalmainkat a magyar tengernél pihennénk ki, mivel a Balaton északi partján már a használt lakóingatlanok négyzetméterára is elérte az egymilliós átlagot. 

A Velencei-tó mellett is megnövekedett az eladásra szánt ingatlanok száma. Bár most 9 százalékkal több lakóingatlan került eladósorba, az árak is feljebb kúsztak két százalékkal tavaly májushoz képest. A Tisza-tónál 40 százalékkal növekedett az eladó lakóingatlanok kínálata, ráadásul itt az árak is sokkal kedvezőbbek, harmadannyiba kerülnek a nyaralók, mint a Balaton környékén.

A Balaton északi partja még mindig drágább a délinél

Az elemzésből kiderült, hogy délen, a Somogy vármegyei településeken idén május közepén több mint 5500 új és használt lakóingatlant kínáltak eladásra, ami 3 százalékos növekedésnek felel meg. Az átlagos négyzetméterárak 1,02 millió forintnál jártak, ami 2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

Ez az árcsökkenés leginkább az eladó ingatlanoknak köszönhető, mert az új építésű ingatlanok ára továbbra is emelkedik. A használt nyaralók a tavalyinál valamivel olcsóbban, 980 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kaphatók, de aki új ingatlanra vágyik, annak átlagosan már másfél milliót kell kicsengetnie négyzetméterenként.

Részben az alacsonyabb árak miatt idén 15 százalékkal több érdeklődés érkezett a déli parton fekvő települések eladó ingatlanaira, mint 2023 időszakában. Ezek alapján élénk nyárra számítunk a balatoni ingatlanpiacon

– értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A déli parton Balatonlellén, Balatonföldváron, Balatonőszödön, Balatonszárszón és Szántódon is alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vevők a használt lakóingatlanok piacán. A többi településen inkább stagnáltak vagy emelkedtek az árak.

Megfigyelései szerint hasonló helyzet mutatkozik a Balaton északi parti településein is, ahol miközben 6 százalékkal erősödött a kereslet, 18 százalékkal nőtt a kínálat tavalyhoz képest. Az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára kereken 1 millió forintot tett ki idén május közepén, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg. Az új építésű ingatlanok négyzetméterára viszont 1,36 millió forintot ért el az északi parton, ami 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. 

A Tisza-tónál verhetetlenek az árak

Gárdonyban és Velencén összességében 9 százalékkal ugyancsak nőtt a kínálat. Gárdonyban tavaly májushoz képest 4 százalékkal több az eladó ingatlan, melyek átlagosan 774 ezer forintos négyzetméteráron vásárolhatók meg. Velencén 11 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok száma, ugyanakkor az árak, ha minimálisan is, de 3 százalékkal 843 ezer forintra nőttek egy év alatt.

A legnagyobb mértékben – 40 százalékkal – azonban a Tisza-tónál ugrott meg a kínálat. A tó övezetében jelenleg több mint 600 lakóingatlan vár új gazdára, de ez a négyzetméterárakon nem feltétlen látszik, ugyanis 6 százalékkal 357 ezer forintra nőttek.

A Tisza-tó az egyik legdinamikusabban fejlődő nyaralóövezetünk, ahol az árak évek óta folyamatosan emelkednek. A kínálat lehet, hogy tizedakkora mint a Balatonon, de az eladó ingatlanok is harmadannyiba kerülnek

– mondta a szakértő.

A környéken Tiszaderzs és Kisköre a legolcsóbb, ezeken a településeken már 167 és 206 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal is találkozhatunk, miközben Tiszafüred, Abádszalók és Poroszló nyaralóit 425 ezer, illetve 336-336 ezer forintos összegért lehet megvásárolni.

Rovatok