Index Vakbarát Hírportál

Palesztinpárti tüntetők zavarták meg Budapesten az izraeli nagykövetet

2024. május 21., kedd 20:58

Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet a Danube Institute konferenciáján tartott beszédet Budapesten, amikor a közönség soraiban ülő palesztinpárti tüntetők zavarták meg a diplomata felszólalását.

A 2023. október 7-ei, a Hamász által indított támadásban a nők ellen elkövetett szexuális erőszakról tartanak konferenciát Budapesten, amelyen Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet mellett többek között az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője és más tudományos vendégek is részt vettek – írja a Hetek.hu.

A lap beszámolója szerint a nagykövet mintegy 15 perce beszélt már, amikor az első palesztinpárti tüntetők kiabálni kezdtek,  „Szabad Palesztinát” követeltek, a „folyótól a tengerig”.

Amikor a rendezők kikísérték őket, nagyjából 10 percenként újabb és újabb tüntetők álltak fel kiabálva. A provokáció ellenére a konferenciát nem szakították félbe, de a nagykövet elhagyta a helyszínt, majd nem sokkal később a tüntetők blokád alá vonták az épület bejáratát.

Shirel Liberman izraeli influenszer, a konferencia egyik előadója az incidenst követően a Heteknek azt mondta: sajnálatosnak tartja, hogy egy olyan eseményt zavartak meg, amely éppen az október 7-én történt, nők és férfiak elleni szexuális erőszakról szól.

Hozzátette, hogy mindannyian nyitottak a párbeszédre, és készek arra is, hogy beszéljenek és válaszoljanak a nehéz kérdésekre is, de szerinte ennél az akciónál „kizárólag a provokáció és a megzavarás volt a cél”.

Rovatok