Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter szerint titokzatos dolgot rendelhetett Karácsony Gergely

2024. május 21., kedd 10:48

Hangfelvétel, leleplezés és titkos ármány helyett ennyi az igazság: rendelt a DK–MSZP egy kutatást, amit letagadott, majd a főpolgármester ezt a Fideszre kente – írta kedd reggeli Facebook-bejegyzésében Ungár Péter, az LMP társelnöke.

„Hangfelvétel. Leleplezés. Titok. Ezek a szavak lengték körbe Karácsony Gergely tegnapi interjúját a Telexen. Azt mondta, hogy hangfelvétele van arról, hogy fideszes közvélemény-kutatók kérdeznek Szentkirályi visszalépéséről, amit amúgy ő maga nem tart valószínű eseménynek” – kezdte kedd reggeli Facebook-bejegyzését Ungár Péter, megjegyezve, hogy ezt követően „a másnapi Népszavában kijön: a Pulai András-féle Publicus mérte ezt, aki büszkén számol be az eredményekről”.

Tehát minden bizonnyal ilyen kutatást a Karácsony Gergelyt támogató pártok rendeltek

– fogalmazott az LMP társelnöke. „Hangfelvétel, leleplezés és titkos ármány helyett ennyi az igazság: rendelt a DK–MSZP egy kutatást, amit letagadott, majd a főpolgármester ezt a Fideszre kente.”

Az említett közvélemény-kutatásról az Indexen is beszámoltunk már.

Érdekek a kutatások mögött?

Ungár Péter azzal folytatta: „Amúgy, ha már itt tartunk, van egy apróság, amit mindenkinek be kéne tartania: ha egy párt vagy jelölt közzétesz közvélemény-kutatásokat, akkor tegye közzé a megrendelő nevét.

EZ AZÉRT FONTOS, MERT ÍGY AZ OLVASÓ PONTOSAN TUDJA, MILYEN BESZÉDHELYZETBŐL, MILYEN ANYAGI ÉRDEKEK MELLETT KÖZLI AZ INTÉZMÉNY AZ ADATOKAT, AMIKET KÖZÖL.

A közvélemény-kutatás a politika egyik fontos eszköze. Ezzel semmi baj nincs, de nem árt őszintének lenni” – jelezte Ungár. „Az LMP például amikor publikálta a Pulzus kutatását az ATV-vel együttműködésben vállalta, hogy a kutatást finanszírozta. Úgy látszik, csak mi voltunk olyan balgák, hogy őszintén leírtuk, hogy a kutatást mi rendeltük meg” – tette hozzá.

„A mai nap ugyanis a Pulai András nevével fémjelzett Publicus Intézet Karácsony Gergelynek kedvező kutatást publikált úgy, hogy nem írta oda, hogy azt a DK–MSZP megbízásából tette. Ez sok minden, de nem visz közelebb a Dobrev Klára által hőn szeretett európai értékekhez. Nemrég pedig a Momentumnak és a Városházának dolgozó 21 Kutatóközpont publikált szintén egy Karácsony Gergelynek kedvező mérést. Itt sem a Városháza, sem a Momentum nem jelent meg mint finanszírozó, »a válaszd a Momentumot, válaszd Európát« helyett valószínűleg a válaszd az átláthatatlanságot, válaszd a manipulációt marad szlogenként” – írta Ungár Péter. 

Rovatok