Index Vakbarát Hírportál

Akár két-három hetet is várni kell a műszaki vizsgára, óriási a várólista

2024. május 21., kedd 05:45

Most jár le azoknak az autóknak a műszakija, amelyeket két éve, a koronavírus-járvány miatti mentesség megszűnésekor vizsgáztattak a tulajdonosok.

Nem sok idejük maradt a tulajdonosoknak arra, hogy műszaki vizsgára vigyék a járműveiket, ám nem lesz könnyű dolguk, mert vannak olyan vizsgaállomások, ahol két-három hetet is várni kell az időpontra. A hírről először a Totalcar számolt be armageddont emlegetve: autósok százezrei árasztották el egyszerre a hazai vizsgabázisokat, a rendszert behalt, az időpontok hetekkel előre elfogytak. 

„Folyamatosan csörögnek a telefonok, mindenki igyekszik bejelentkezni, és keresi a helyet, hogy hol tudja megoldani a műszaki vizsgát” – közölte Temesvári Ferencné, a Vizsgaállomások és Vizsgabiztosok Szakmai Szervezetének elnöke az RTL Híradó riportjában.

Mint ismert, a koronavírus-járvány alatti veszélyhelyzet miatt több okmány, így a műszaki vizsga érvényességét tartalmazó forgalmi sem járt le. Ez a mentesség 2022 júniusában megszűnt. Csaknem 1 millióan hagyták az utolsó pillanatra a megújítást, a vizsgaállomások alig győzték a munkát. 

A négy évnél öregebb autók műszaki állapotát kétévente kötelező ellenőriztetni, így a vizsgapontokra most rengetegen szeretnének bejutni.

A helyzetet nehezíti a magyar autók átlagéletkora, ami 16 és fél év, így előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb javításokat is el kell végeztetni a friss műszakihoz. 

Ha valaki mégis kicsúszna az időből, annak a vizsgaállomások igazolást adnak. „Ha valaki úgy megy műszaki vizsgára, hogy még érvényes a műszaki vizsgája, akkor a vizsgaállomások igazolásokat tudnak kiadni, és meghosszabbítjuk a legelső időpontig, amikorra tudunk műszaki vizsgaidőpontot adni” – tette hozzá Temesvári Ferencné. A RTL beszámolója szerint a hatósági vizsga ára 2016 óta változatlan, azaz 16 290 forint. 

Rovatok