Index Vakbarát Hírportál

Milliókat bukhat a napelemes pályázaton legalább kétszáz család

2024. május 21., kedd 05:51

Saját zsebből előlegezték meg az állami támogatás egy részét, mégsem készült el az energetikai korszerűsítés – 200 család bukhat akár milliókat a napelemes pályázaton, ezt mondják a Napelem Szövetségnél. A kivitelezők szerint az Államkincstár késlekedik a kifizetésekkel, ez okozza a gondot. A kormány viszont azt állítja, a szigorú uniós pályázati feltételek miatt sokszor van szükség hiánypótlásra, ezért nem tudnak időben utalni.

Szerencsésnek mondhatják magukat azok a háztulajdonosok, akiknek a 100 százalékos energetikai pályázata elkészült. Két és fél év alatt napelem- és hőszivattyú-telepítésre a kormány pályázati portálja szerint összesen 124, 8 milliárd forintot ítéltek oda. Ebből 47,3 milliárd forintot, azaz kevesebb mint 40 százalékát fizette ki az Államkincstár.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium azt írta az RTL kérdésére, hogy 78 milliárd forintot azért nem folyósították, mert a pályázatok 95 százaléka hiánypótlásra szorul még.

Ennek szerintük az az oka, hogy a Brüsszel által kialakított rendszer túl merev. Egy neve elhallgatását kérő projektmenedzser azt nyilatkozta, hogy van olyan érintett, akitől minden hónapban napi igazolást kérnek, majd egy hónap letelte után bekérik újra, de nem utalnak. Ez olyan érzés, mintha húznák az időt.

A legrosszabbul azok a családok járhatnak, akik megelőlegezték a kivitelezőnek az előleget, mégsem készült el a beruházásuk.

Rovatok