Index Vakbarát Hírportál

David Pressman is megszólalt az orosz hackertámadásról

2024. május 21., kedd 17:29

David Pressman amerikai nagykövet szerint a Külgazdasági és Külügyminisztériumot ért állítólagos orosz hackertámadás jelzésértékű példa arra, hogy Oroszország fenyegetést jelent a régióra és az Egyesült Államok szövetségeseire.

„Az Egyesült Államok egy ideje már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal ebben a témában. Ez az eset is jelzi azt a fenyegetést, amit Oroszország jelent a szövetségeseinkre, a fenyegetést, amit Oroszország jelent a régióra, és azt, hogy milyen komolysággal kell reagálnunk erre a fenyegetésre” – jelentette ki David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az RTL Híradónak a Külgazdasági és Külügyminisztériumot ért orosz hackertámadással kapcsolatban.

Mint ismert, az ügy előzménye, hogy a 444.hu által látott belső dokumentumok szerint Szijjártó Péternek tudnia kellett arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát. A napvilágot látott információk következtében az ellenzéki politikusok Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lemondását követelik, sőt az aHang petíciót is indított a tárcavezető távozása érdekében.

A politikus a lap videójában a vádakra úgy reagált: számos formája van a beavatkozási kísérleteknek, a kérdés csak az, hogy ezeknek egy kormány ellenáll-e, és fenntartja-e a szuverén politikáját, vagy sem.

„Mi ellenállunk minden beavatkozási kísérletnek, független attól, hogy az milyen formában valósul meg” – fogalmazott.

Az esettel kapcsolatban Lázár János építési és közlekedési miniszter is megszólalt, aki szerint „Magyarország olyan helyen van a háború kitörésének okán, olyan politikai küzdelmek kereszttüzében áll, és olyan politikai vitáknak a részese, ami a világ komoly titkosszolgálatainak felkelti az érdeklődését a nyugati és a keleti oldalon is. Magyarország iránt tehát nagy az érdeklődés a világban, nemcsak politikai, hanem titkosszolgálati értelemben is.”

Rovatok