Index Vakbarát Hírportál

Forronganak az indulatok a hirdetőhálók miatt

2024. május 21., kedd 18:03 | aznap frissítve

A városképet elcsúfító reklámhálók ellen lépnének fel hivatalba lépésüket követően a főpolgármester-jelöltek. Karácsony Gergelyék úgy fogalmaztak: nem teszik le a fegyvert a reklámhálókkal szemben. Vitézy Dávid szerint végképp eredménytelen lenne Karácsony Gergely küzdelme, ha ígérete ellenére nem lát hozzá az építőhálók levágásához. Grundtner András mindeközben bűnnek nevezte az óriásponyvákat.

Hatalmas óriásplakátokkal, hirdetőhálókkal takarják el az épületeket több fővárosi kerületben köztük a II. kerületben. A Margit hídon Pestről Budára naponta több száz autós halad át, ők azt láthatják, hogy a budai társasházak tele vannak hirdetésekkel. A II. kerületi önkormányzat polgármestere, Őrsi Gergely évek óta felszólal az óriásplakátok miatt. Egyik bejegyzésében azt írta, hogy egy világmárkának nincs szükséges városképet csúfító reklámra. Szerinte sokkal jobb reklám lehetne, ha a ponyvákat vagy azok árát jótékony célra ajánlanák fel. Őrsi Gergely álláspontját vallja a regnáló főpolgármester, Karácsony Gergely is, aki korábban egy óriáshirdetés előtt jelentette be, hogy ő maga fogja levágni az illegális reklámhordozók épülethálóit.

A Fővárosi Önkormányzat korábban több eljárást is indított a bíróságon, hogy érvényesítsék igényüket, miszerint jogszerűtlenül helyezték ki a plakátokat.

Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes lapunknak rámutatott: egy fővárosi rendeletmódosítás nyomán lehetővé vált, hogy az illegális épülethálókat eltávolítsák, hiszen ha az óriásreklámnak nincs közterület-használati engedélye. akkor lehetőség van az óriáshálók leszedésére, ami főleg a belső történelmi városrészeket érinti.

Azoknál az épülethálóknál, amelyek több méteres magasságban takarták be az épületeket, a Főváros már fellépett és eljárásokat is indított. Egyes esetekben a reklámhordozó tulajdonosa már a bírósági szakaszban eltávolította a kihelyezett reklámhálókat.

Ugyanakkor a főváros szerint a már folyamatban lévő eljárásokkal párhuzamosan egy szerintük „salátatörvényhez” kapcsolódóan az Országgyűlés módosította az e területet szabályozó törvényi előírást. A főpolgármester-helyettes szerint a magyar jogalkotásra oly jellemző módon „váratlanul berepült” módosító javaslat a szomszédjogok és tulajdonjogok korlátainak különös szabályairól szóló törvényt érintette. A módosítás az önkormányzat szerint kimondta, hogy ebben az esetben a tulajdonosnak még akkor is joga van ilyen reklámok kihelyezésére, ha ez a közterület feletti légteret érinti, és így térítésmentesen igénybe vehető ez a terület.

Emiatt egyes esetekben a bírósági szakaszban megakadtak a már megkezdett eljárások.

A Fővárosi Önkormányzat viszont kitért arra, hogy nem akarja letenni a fegyvert a reklámhálókkal szemben, mondván, ez a törvénymódosítás csak azt szabályozza, hogy térítésmentesen vehető igénybe a közterület feletti légtér, de a Főváros megítélése szerint közterület-használati engedéllyel ez esetben is rendelkezni kell. Abban az esetben, ha a bíróság elfogadja ezt az érvelést, akkor a Fővárosi Önkormányzat továbbra is fel fog lépni az ilyen hirdetések leszedése érdekében – hangsúlyozta Kiss Ambrus.

„A főként a belső, de akár a külső kerületekben állandósult építési reklámhálók elcsúfítják a budapesti utcaképet, ezért ahogy a programunkban is szerepel, megbírságoljuk majd a nyerészkedés céljából »kint felejtett« építési reklámhálók tulajdonosait” – reagált megkeresésünkre az LMP, hozzátéve:

elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi városvezetés ezzel kapcsolatban is csak beszél, de semmit nem cselekszik.

Karácsony Gergely még februárban megígérte, hogy saját kezével vágja le ezeket az óriáshálókat, azóta viszont sehol nem láttuk felbukkanni a főpolgármestert egy erővágóval a kezében – hangsúlyozta az ellenzéki párt. „Az elmúlt években a főváros szabályozási és a szabályok betartását lehetővé tévő hatásköre ugyan szűkült, és a jogszabályok együttműködésre kényszerítik az önkormányzatot és a kormányhivatalt, mégsem hiszem, hogy egy főpolgármesternek egyetlen eszköze lenne az illegálisan kihelyezett reklámhálók felszámolására: az, hogy saját kezével vágja le azokat az épületek homlokzatáról” – hangsúlyozta az Indexnek Vitézy Dávid.

Végképp eredménytelen lesz ez a küzdelem, ha ígérete ellenére hozzá sem lát a levagdosáshoz.

Vitézy Dávid elmondta, hogy főpolgármesterként kezdeményezné az érintett szervek összehangolt fellépését a városképet elcsúfító reklámok eltüntetése, és az illegális kihelyezések megelőzése érdekében. A főpolgármester-jelölt hangsúlyozta, hogy a fővárosi tulajdonban lévő középületeken nem fogjuk engedélyezni a reklámhálók elhelyezését. Ilyen például a kelenföldi egykori kollégium épülete, amit épp most, a választások előtti utolsó pillanatban akar kiárusítani a jelenlegi városvezetés. Mindemellett komplex társasház-felújítási programot indítanának annak érdekében, hogy a belvárosi lakások tulajdonosainak ne az illegálisan kihelyezett reklámhálókból kelljen bevételhez jutniuk egy-egy felújítási projekthez.

Budapesten annyira szépek a homlokzatok, hogy egyfajta városképellenes bűn ezeket eltakarni

– mondta lapunknak Grundtner András a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje. A politikus szerint ráadásul a molinók legtöbbször olyan reklámfeliratokat tartalmaznak a védjegyen túl is, hogy nem magyar nyelven írottak, ami aggályos. Ahol egy homlokzatot felújítanak, ott lehet szó arról, hogy eltakarják, de a reklámcélú molinókat kitiltanánk Budapestről.

A magyar építészetről szóló törvényt egyébként tavaly év végén fogadta el az Országgyűlés. A hatálybalépés óta a reklámhordozókra, a reklámtartó berendezésekre szigorú szabályok vonatkoznak. A törvény külön kitér a reklámok és plakátok elhelyezésére, és arról is rendelkezik, hogy a közterületi reklámokat csak olyan helyen és méretben, megjelenési formában lehet elhelyezni, amely nem sérti a település jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatát, amiről itt írtunk korábban.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Rovatok