Index Vakbarát Hírportál

A magyarok négyötödének nincs meg az összes foga, riasztóak az adatok

2024. május 22., szerda 14:29

Az Oclean márka felmérése szerint tragikus a helyzet a fogápolás területén Európában, így Magyarországon is. A szakemberek már évekkel ezelőtt elkezdték kongatni a vészharangokat, az adatok ugyanis riasztóak.

A WHO szerint Európa áll a legrosszabb helyen a szájbetegségek terén: a lakosság több mint a felének van fogproblémája vagy egyéb szájüregi rendellenessége. A károsodott fogak számát tekintve is listavezető a régió: több mint 33 százalék a lukas fogak aránya, ami 335 millió beavatkozást jelent – áll az Indexhez eljuttatott sajtóközleményben. 

A szervezet szerint a problémák legfőbb oka a szájápolási higiénia mellőzése, a rossz fogmosási technika és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések hiánya. Ehhez jön hozzá a tény, hogy a legtöbben nincsenek tudatában annak, hogy a fogak rossz állapota az egész szervezetre hatással van, mint ahogyan annak sem, hogy a fogszuvasodás és a legtöbb fogprobléma bakteriális eredetű, továbbá a fogorvos felkeresésétől való félelem is jelentős mértékben akadályozza meg a fogproblémák időben történő kezelését.

A WHO felhívta a figyelmet arra is, hogy a szájbetegségek immár a leggyakoribb nem fertőző betegségek közé tartoznak, amelyek világszerte milliárdokat érintenek.

Az egészségügyi szervezet jelentése szerint a globális népesség majdnem fele szenved szájbetegségekben, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A szervezet szerint mindez a szájhigiéniával és szájápolással kapcsolatos egészségügyi szolgáltatások és az ezzel kapcsolatos oktatás javítását igényelné.

Marzena Dominiak, a Lengyel Fogorvosok Egyesületének elnöke, a Fogorvosok világszövetsége (FDI) Oktatási Bizottságának tagja szerint az eleve riasztó helyzetet tovább rontják a rossz étkezési szokások, mint például a túlzott cukorfogyasztás, az étkezések között nassolásként elfogyasztott cukros és szénsavas italok, valamint az esti fogmosás elhanyagolása vagy épp az almaevéssel helyettesítése. Ezek a rossz higiéniai szokások és a fogorvosi ellenőrzések kihagyása magas fogszuvasodási arányt okoznak a népesség körében.

A mesterséges intelligencia jelenthet megoldást? 

A közlemény szerint az otthoni szájhigiéniai termékek palettája évről évre nő, a technológiai újítások pedig egyre inkább lehetővé teszik a szájüregi higiénia egyensúlyban tartását. Az egyre fejlettebb technológiával készített fogkefék, amelyeket szabadalmaztatott szálakkal vagy interdentális tisztító mechanizmussal láttak el, lehetővé teszik, hogy szinte azonos eredményeket érjünk el a használatukkal otthon, mintha egy dentálhigiénikusnál tennénk látogatást. A piac pedig tovább bővül a modern technológiák alkalmazásának területén, ilyen például az AI használata is.

Mint írták, az AI-alapú technológia alaposan tisztítja a szájüreget, és minden fogmosással eltávolítja a baktériumokat, így megelőzve a szájüregi betegségeket. Ez főként annak köszönhető, hogy a kijelzők már nemcsak a telefonos alkalmazásokban, de a fogkefék testén is jeleznek, gyakorlatilag beolvassák a szájat, és valós időben mutatják meg, hogy elmaradtunk-e valahol a tisztításban.

Az új eszközök hangbotokkal is fel vannak szerelve – amelyek vezetnek minket, ahogy végighaladunk a szájüregen –, hogy tudjuk, megfelelő-e az erősség és a technikánk, de előre beállított időzítőkkel is rendelkeznek, amelyek gondoskodnak a fogorvosok által ajánlott 2 perces tisztításról. A technológia képes személyre szabni a tisztítási programot, miután elemezte a használója száját, válaszolva a szükségleteire, ezáltal a tisztítást még alaposabbá és személyre szabottabbá teszi.

Rovatok