Index Vakbarát Hírportál

Félelmetes jelenséggel, gustnadóval csapott le a zivatarlánc Magyarországra

2024. május 22., szerda 08:00

Gustnado, azaz az eltérő szélirányok következtében kialakult forgószél kísérte Mezőszentgyörgy térségében a keddi heves zivatarlánc átvonulását. Az országban továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben heves zivatarok miatt.

Egy félelmetes és ritka jelenség kísérte a Magyarország egész területére lecsapó keddi zivatarrendszert. A kedd délután érkező heves viharok, felhőszakadás és néhol a 100 kilométer per órát is meghaladó széllökések mellett az Időkép két olvasója egy úgynevezett gustnadót rögzített, amely egy olyan forgószél, ami a vihar kifutófrontja mentén, a jelentősen eltérő széliránynak és szélsebességnek köszönhetően jön létre. Ellentétben a tornádóval, az örvénylés ilyenkor nem a felhőalap irányából, hanem a talaj felől indul.

Ön is látta a gustnadot?
Küldje el nekünk!

Mint arról beszámoltunk, kedden heves viharokkal vonult át Magyarország területén egy délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer . A zivatarokat és felhőszakadásokat általában 60–80 kilométer per órás széllökések kísérték, de például Pécsett 107 kilométer per órás sebességű széllel érkezett a vihar. A heves zivatarok miatt kedd délután másodfokú (narancs) riasztás volt érvényben Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásain.

Az intenzív időjárás Mezőszentgyörgy térségében eredményezte a ritka, gustnado nevű jelenséget, amelyet videókon és fotókon is megörökítettek. 

Az országban továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben heves zivatarok miatt, továbbá felhőszakadásra figyelmeztetnek Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Vas és Zala vármegyékben.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép: Olvasónk, Csaba / Index)

Rovatok