Index Vakbarát Hírportál

Saját barátjától lopott el 19 millió forintot egy budapesti férfi

2024. május 22., szerda 13:10

Vádat emelt a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség egy 24 éves férfi ellen, aki ellopta barátja mobiltelefonját, majd netbankon keresztül 19 millió forintot utalt át a saját számlájára, amiből félmilliót elköltött.

A Fővárosi Főügyészség szerdai közleménye szerint a férfi 2022. augusztus 24-re virradóan a barátaival, köztük a sértett férfival szórakozott egy XI. kerületi lakásban. Ekkor több alkalommal elkérte a sértett mobiltelefonját azzal az ürüggyel, hogy azon zenét hallgathasson, majd a telefon zárolását feloldó jelkódot is megkapta barátjától. Amikor egy időre egyedül maradt, elhagyta a lakást és ellopta a telefont.

Az elkövető kihasználta, hogy a sértett a jelkóddal egyező netbanki belépőkódot állított be, és a számlájáról több részletben, összesen 19 millió forintot utalt át a saját számlájára. Az átutalt összegből a következő napokban több mint 500 ezer forint értékben vásárolt az interneten, illetve vett fel készpénzt ATM-automatából.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a kár megtérítésére hajlandó, a cselekményt beismerő férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével és lopás vétségével vádolja, és azt indítványozza, hogy „vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásban felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, valamint adjon helyt 500 ezer forint erejéig a sértett kártérítési igényének” – áll a közleményben.

Rovatok