Index Vakbarát Hírportál

Leszakadó acélvezeték rombolt az M5-ös autópályán

2024. május 24., péntek 06:16

Három autót és egy katonai terepjárókat szállító kamiont is összetört egy elszakadó és önálló életre kelő acélvezeték az M5-ös autópályán Kecskemétnél. A kamion vezetőfülkéjébe úgy beleakadt a sodrony, hogy álló helyzetre fékezte a többtonnás monstrumot. Személyi sérülés nem történt, viszont hogy mikor fog fizetni a biztosító, az kérdéses. A rendőrség nyomoz az ügyben.

Leszakadt egy magasfeszültségű vezeték szerda délután az M5-ös autópályán Kecskemétnél. Három autóban és egy kamionban is kár keletkezett, viszont személyi sérülés nem történt az esetnél. A leszakadt vezetékben ugyan áram nem volt, de a katonai teherautóba úgy beleakadt, hogy egyből állóra fékezte a hatalmas járművet.

Egyszerre csak azt láttam, hogy egy fekete huzal elébem csapódott, felrántotta a motorháztetőt és összetörte a szélvédőt meg az autót

– mondta az RTL Híradó stábjának Guba János, az egyik sérült autó sofőrje. A becsapódás után a mellette haladó autónak is nekiütközött a vezeték, de járművek nem karamboloztak egymással. 

A Budapest felé vezető oldalon a sodrony egy katonai terepjárókat szállító kamion vezetőfülkéjébe akadt bele, amely olyan erővel rántotta meg a többtonnás monstrumot, hogy állóra fékezte azt. A fülkén látszik a sodrony nyoma is, amely bemélyedést okozott a fémrészeken és megrepesztette az üveget. 

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. tájékoztatása szerint egy 132 kilovoltos távvezeték szakadt le, amely a kérdéses időpontban feszültségmentes volt, személyi sérülés nem történt”.

Tájékoztatásuk szerint egy másik vállalat Ballószögön éppen naperőművet épít, ehhez akartak optikai kábelt cserélni, és „a másnapi sodronycsere technológiai előkészítése zajlott”. A munkákat állítólag szakszerűen végezték el, 

ám pont az a sodrony tört el, amelyet le akartak cserélni.

A portál által megkérdezett biztosítási alkusz szerint, mivel nem mindennapi esetről van szó, ezért a kárfelmérés és a vizsgálati eredmények nem lesznek meg egyhamar. „Ha ez nagyon sokáig tart, vagy nem deríthető ki, vagy körülményes a kár rendezése, akkor esetlegesen, ha van a járműveken casco, akkor arra mindenképpen érdemes elindítani a javítást” – mondta Illyés Tamás. Ilyenkor a károkozó biztosítója később rendezi a casco biztosítójával a felmerülő költségeket.

Rovatok