Index Vakbarát Hírportál

Putyin szándékosan szivárogtathatta ki a tűzszüneti ajánlatot, és erre jó oka lehetett

2024. május 24., péntek 21:10 | két hónapja frissítve

Csak tűzszüneti feltételként fogadható el Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleges ajánlata, más formában nem, és csak ezt követően kezdődhetnek meg a tárgyalások arról, hogy hol lesznek a végleges határok – jelentette ki az Indexnek Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, korábbi nagykövet, országgyűlési és EP-képviselő. Mint megírtuk, a kiszivárgott hírek szerint az orosz elnök a jelenlegi frontvonalak mentén hajlandó lenne tárgyalni.

„Ezt nem ő mondja, hanem kiszivárogtatták a Kreml köreiből. Azonban valószínűleg ez az ő szándékával történt, de jó lenne, ha ő is megerősítené” – reagált az Indexnek Szent-Iványi István  arra a hírre, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó tűzszünetet kötni Ukrajnában a jelenlegi frontvonalak mentén. Mindezt több magas rangú orosz tisztviselőre hivatkozva közölte a Reuters hírügynökség (Korrekció: cikkünk eredeti verziójában pontatlanul tüntettük fel, hogy Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő nyilatkozott lapunknak. A hibáért elnézést kérünk). 

Szent-Iványi István megjegyezte, hogy ez azzal a feltétellel történhetne meg, ha elismerik, hogy amit ő már elfoglalt, az Oroszország része. A biztonságpolitikai szakértő leszögezte, hogy ebben a formában nem elfogadható az ajánlat, maximum tűzszüneti feltételként lehet azt kezelni.

Azért Ukrajna és a nemzetközi közösség számára nem elfogadható az, hogy valaki egy rablóháborút folytat, az ország több mint húsz százalékát elfoglalja, aztán azt mondja, hogy stop, ez már az enyém

– mondta Szent-Iványi István.

Ukrajnának meg kellene fontolnia az ajánlatot?

Szent-Iványi István úgy látja, ha a tűzszüneti megállapodás arra vonatkozik, hogy érdemi tárgyalások kezdődnek a két ország viszonyának rendezéséről és a végleges határokról, akkor ez egy elfogadható javaslat lehet.

Ugyanakkor hozzátette, hogy több részletet kell ismerni ahhoz, hogy nyilatkozni lehessen a kérdésről, az viszont biztos, hogy ha a rendezésre irányul Putyin szándéka, az ajánlatot meg kellene fontolnia az ukrán vezetésnek.

A kérdésről persze Ukrajnának kell dönteni, az ő hazájukról van szó

– jegyezte meg Szent-Iványi István.

A külpoltiikai szakértő kitért arra, hogy más feltételekkel nem lehet elfogadni az ajánlatot, ugyanis az jutalmazná az agresszort, egyúttal arra buzdítana mindenkit, hogy erővel kell rendezni a kérdéseket, mert akkor belenyugszik a világ, és a határok az elfoglalt területeken húzódnának.

,,A világrend arról szól, hogy nem lehet anarchia, szabályok vannak. Létezik a nemzetközi jog, amelyet nem lehet felrúgni” – összegezte a szakértő. 

Oroszország jelentette az akadályt

A hadviselő felek legutóbb a háború első hónapjaiban, 2022-ben folytattak érdemi tárgyalásokat fegyvernyugvásról, amelyről itt írtunk. A 2022-es tárgyalások után tavaly év végén is voltak óvatosabb tapogatózások a felek közt – bár akkor az oroszok nem az ukránoknál próbálkoztak, hanem az amerikaiaknál.

Amerikai részről egyébiránt az előző héten is napvilágot látott egy olyan jelentés, amelyben az állt, hogy a hadviselő felek hamarosan elmozdulhatnak egy tárgyalásos tűzszünet felé, és befagyaszthatják a háborút egy koreai forgatókönyvhöz hasonlóan.

Emmanuel Macron francia elnök a napokban azt mondta a CNBC-nek adott interjúban, hogy a párizsi olimpia idején lehetne tárgyalni egy fegyverszünetről, de szerinte az orosz elnök egyáltalán nem hajlandó erre. Putyinra és az orosz vezetésre utalva úgy fogalmazott: 

„Azt mondják, hogy »nem, nem állok készen«. Szóval a világon mindenki számára világos, hogy Putyin az, aki úgy döntött, hogy elindítja ezt a háborút, és nem áll készen a békére.”

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2024. május 24-én. Fotó: Getty Images)

Rovatok