Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs: Csak a kormánypártoknak van ereje szembefordulni a háborúpárti nyomással

2024. május 24., péntek 08:54

Ma Magyarországon csak a Fidesz–KDNP pártszövetség jelöltjeinek van elég ereje szembefordulni a háborúpárti nyomással – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján Egerben.

Az MTI szerint Orbán Balázs azt mondta: a baloldali formációk a külföldi megrendelői oldal függvényében döntenek ebben a kérdésben, márpedig a finanszírozók elvárása minden esetben az, hogy

a kormányt gyengíteni kell és az országot a háborúpárti bevonódás irányába kell tolni.

A mostani kampányidőszakban érzékelhető, hogy ebben az Európa-szerte tapasztalható háborús készülődésben Magyarország az egyetlen, amely határozottan és hangosan a béke oldalán áll. Ezért a háborúpárti erők mindent megtesznek a kormány destabilizálására, mely miatt a küszöbön álló választások arról is szólnak, hogy Magyarország békepárti kabinetjének a következő országgyűlési választásokig milyen mozgástere és támogatottsága lesz – tette hozzá.

Orbán Balázs a  magyar szuverenitás egyik fontos és szimbolikus helyének nevezte Egert, és kiemelte: míg a június 9-i önkormányzati választás a helyi közélet szempontjából lesz kulcsfontosságú, addig az európai parlamenti voksolás az európai politikára, ezen belül pedig Magyarország lehetőségeire lesz meghatározó hatással.

Az orosz–ukrán háború miatt a két dolog össze is kapcsolódik

– folytatta, emlékeztetve arra: Magyarország álláspontja a kezdetektől világos, a két szláv nép közti konfliktusnak nincs megoldása a csatamezőn, ezért támogatóikkal együtt mielőbb vissza kellene térniük a diplomáciai rendezéshez. Az erre irányuló magyar javaslatokat, kezdeményezéseket eddig Brüsszelben mind lesöpörték az asztalról – jegyezte meg.

Rámutatott: eközben az elmúlt hónapokban felgyorsult az a háborús készülődés, melynek célja előkészíteni a NATO-tagországok és Oroszország közötti direkt katonai konfrontációt, mely a kormány megítélése szerint hazánk érdekeivel alapvetően ellentétes lenne és veszélyezteti az ország békéjét, biztonságát. Orbán Balázs Eger lakóit is arra bátorította, hogy támogassák a Fidesz–KDNP jelöltjeit és ne hagyják, hogy külföldről mondják meg nekik, mit kell gondolniuk háború és béke kérdésében.

Fontos, hogy képesek legyenek kitartani az álláspontjuk mellett, miszerint ez a konfliktus nem a magyarok háborúja, nem akarják a gyermekeiket, unokáikat kitenni ennek, nem akarnak részt venni a NATO és Oroszország közötti direkt konfrontációban

– fogalmazott.

A politikai igazgató egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy Egerben a kormánypártok polgármesterjelöltje Vágner Ákos, aki a kabinet reményei szerint a kormánnyal konstruktív partnerségben képes lesz felszámolni a városban „az elmúlt 5 év rossz önkormányzati politikája és gazdálkodása miatt kialakult méltatlan állapotot”. Magyarország és Eger sikerének kéz a kézben kell járnia – fűzte hozzá.

A tájékoztató zárásaként bejelentette: a tehetséges diákoknak ingyenes készség- és képességfejlesztő programokat kínáló Mathias Corvinus Collegium képzései idén ősztől Egerben is elérhetővé válnak általános és középiskolás fiatalok számára.

Rovatok