Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter elment Orbán Viktor gyűlésére, de a miniszterelnök nem fogott kezet vele

2024. május 25., szombat 15:25

Orbán Viktor szombat délután Hódmezővásárhelyre látogatott, és ez alkalomból Márki-Zay Péter át szerette volna nyújtani neki a város háborúellenes nyilatkozatát. A miniszterelnök azonban nem fogadta el, sőt a polgármester kézfogását is elutasította. Végül Lázár János mentette meg a helyzetet.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere közölte szombat délután, hogy a helyi Fidesztől kiszivárgott információk szerint a városba látogat Orbán Viktor, akinek át fogja nyújtani a település minősített többséggel elfogadott háborúellenes határozatát, amelyben „a magyar kormány háborús uszítása, háborús készülődése és magyar katonák halálos veszélybe küldése ellen” tiltakoznak. 

Időközben a polgármester élő videót tett közzé a Facebookon, amelyen látható, hogy Orbán Viktor meg is érkezett a városba, ám Márki-Zay Péter kézfogását elutasította. A miniszterelnök csak elhaladt mellette, és a határozatot sem vette át. Annyit mondott: „örülök, hogy látom”, bár láthatóan a polgármester tekintetét is kerülte. Végül Lázár János építési és közlekedési miniszter mentette meg a helyzetet: átvette az iratot a kormány nevében, és még kezet is fogott a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével. Közölte, hogy átadja a miniszterelnöknek a határozatot, és arra kérte Márki-Zayt, hogy segítsen nekik abban, hogy normálisan tudják megtartani a választási gyűlést. 

Márki-Zay Péter beszámolója szerint Hódmezővásárhely megyei jogú város minősített többséggel elfogadott háborúellenes határozata így szól:

  1. „A közgyűlés magyarázatot vár arra, hogy a magyar kormány miért engedélyezte halált okozó fegyverek Magyarországon történő átszállítását, miért szavazta meg valamennyi európai uniós szankciót, katonai segítség nyújtását, miért vett részt a fegyverszállításban, miért küldte ki a magyar hadsereg vezérkari főnökét az orosz–ukrán frontra, miért fogadta el Ukrajna 40 millió eurós uniós támogatását, miközben mindezeket hazaárulásnak minősítette, és az ellenkezőjét szorgalmazta.
  2. A közgyűlés a 2024-es évben 16,5 millió forint támogatásban részesített 27 fő, a magyar kormány által háborús konfliktusba küldött és ott megsérült, Vásárhelyen szolgáló katonát.
  3. Elítéljük a magyar katonák halálos veszélybe küldését az afrikai Csádba, követeljük, hogy Orbán Gáspár és a magyar kormány ne veszélyeztesse a magyar fiatalok életét egy semmilyen nemzeti érdekkel nem magyarázható külföldi katonai szerepvállalással.
  4. Elutasítjuk a Fidesznek (Schmidt Mária) a kötelező sorkatonai szolgálatra vonatkozó javaslatát, különösen felháborítónak találjuk a magyar nők sorkatonai szolgálatának felvetését is.
  5. Elutasítjuk Lázár János miniszter úr fegyvergyárak létesítésére, számának növelésére vonatkozó kijelentését.
  6. Nem értünk egyet azzal, hogy a magyar nemzeti össztermék egyre nagyobb hányadát fegyvervásárlásra fordítja a kormány, tankok, repülőgépek mellett kamikazedrónok beszerzésével.
  7. Aggasztónak tartjuk a kormány háborús készülődését, amely katonai szakközépiskolák építésében, iskolai honvédelmi képzés fejlesztésében, felvételi pluszpontszámok önkéntes katonai szolgálathoz kötésében nyilvánul meg.
  8. Indokolatlan háborús uszításnak tartjuk a háborús veszélyhelyzet fenntartását, erre hivatkozva rendeleti kormányzás működtetését, különösen károsnak érezzük a magyar emberek közveszéllyel történő fenyegetését, a politikai ellenfelek háborúpártisággal rágalmazását.
  9. Elítéljük azt, hogy a magyar kormány utolsó pillanatig akadályozta a magyar nemzet biztonságát és békéjét egyedül szavatoló NATO erősítését Svédország csatlakozásával.
  10. Hódmezővásárhely valamennyi polgára nevében kifejezzük elkötelezettségünket a béke fenntartása mellett.”

Rovatok