Index Vakbarát Hírportál

Palya Tamás: szomorú, hogy a diákok nagy részének magántanárra van szüksége

2024. május 26., vasárnap 10:22

Palya Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott kémia és matematika szakos tanár, valamint Balatoni József, Jocó bácsi interjúban mesélt a tavalyi felmondási és kirúgási hullám óta eltelt időszakról. A Kölcseyből kirúgott tanár magánórákat ad, és szomorúnak tartja, hogy a diákok nagy részének magántanárra van szüksége. Jocó bácsi pedig elárulta, nem voltak mélypontjai az elmúlt időszakban, hála elfoglaltságainak és a diákoknak.

Palya Tamás kémia és matematika szakos tanárt több mint másfél éve rúgták ki a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Balatoni József, Jocó bácsi a státusztörvény hatályba lépése előtt határozta el, hogy maga mögött hagyja a Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumot, és a tanári pályát, a közoktatást is.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a Radnóti Színház egy különleges előadás keretében hozta össze az egymástól elszakított diákokat és tanárokat, akik a tavalyi felmondási és kirúgási hullám miatt nem tudtak egymástól méltóképpen elbúcsúzni. Az előadás apropóján a két pedagógus nyilatkozott az RTL-nek.

„Több mint másfél éve rúgtak ki a Kölcsey Gimnáziumból, utána azért még egy egyházi iskolában tanítottam, de onnan is lassan már egy éve lesz, hogy eljöttem. Az az alapzaj, ami a tanáriban megvan, meg ami egy tanteremben megvan, amikor bemegy az ember, az inkább a fülemben van” – mondta Palya Tamás. Elmondta, hogy bár a tanáriban és a gyerek között eltöltött pillanatokat igen, azonban a sok egyéb kötelezettséget – „adminisztrációtól kezdve a minősítés, portfólió” – nem hiányolja. „Én mindig is, általános iskolás koromtól tanár akartam lenni” – fogalmazott.

Amikor például az osztályom érettségizett, akkor azt gondoltam, hogy nekem most ott kéne lennem és mehetek oda. Ez volt, ami nagyon fájt, meg rossz volt

– fogalmazott a kémia és matematika szakos tanár, aki azóta otthonról ad magánórákat, és egykori diákjainak segít.

A pozitívumokat próbálom látni, hogy mennyivel könnyebb, mennyivel nyugodtabb az életem így, hogy nincsen főnököm… Az nagyon szomorú, hogy a magyar közoktatás olyan állapotban van, hogy a diákok nagy részének magántanárra van szüksége. Tehát egy normális oktatási rendszerben nekem nem lenne munkám itthon. Volt olyan időszak, hogy hetente kellett visszautasítanom a felkéréseket, mert nem fért bele az időmbe több

– tette hozzá. Elmondta, hogy kollégái közül van, aki sportboltban vagy pályázatíróként dolgozik, úgy tudja, egyedül ő az, aki azóta is tanítással foglalkozik. „Ami azért szomorú, mert én azt gondolom, hogy a többi kollégám nagyon kiváló tanár volt, és hogy nagy veszteség ez a magyar közoktatásnak” – mondta.

Nekem az oktatásból leginkább a diákjaim hiányoznak, és néhány kollégám. Meg az, hogy tényleg tíz évig én ugyanoda mentem be, minden egyes nap, minden egyes reggel ugyanazokkal az emberekkel voltam körbevéve, ugyanazokkal a dolgokkal. A megszokott dolgok kicsit hiányoznak. Az hogy én mindennap öt-hat órát tartsak, és teljes állásban toljam, az például most nem hiányzik

– mondta a Jocó bácsiként ismert Balatoni József. Mélypontjai nem voltak ez elmúlt időszakban, amit elmondása szerint elfoglaltságainak és a gyerekeknek köszönhet. Tréningeket tart, szaktanácsadóként dolgozik iskolában. Szerencsésnek mondja magát, hogy ott lehetett osztálya szalagavatóján, és májusban a ballagáson is részt tudott venni.

(Borítókép: Palya Tamás 2022. október 5-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok