Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a Deák Ferenc téri halálos szén-monoxid-mérgezés miatt

2024. május 27., hétfő 11:38

Egy 72 éves férfi a gyanúsítottja annak a 2022 februárjában történt szén-monoxid-mérgezésnek, melynek következtében két biztonsági őr életét vesztette egy aláírásgyűjtő sátorban. A vádirat szerint a sátrat egy nyílt égésű, gázüzemű hőkandeláber fűtötte, amelynek használatát nem kellően magyarázta el a férfi beosztottjainak, ez okozhatta a halálukat.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 72 éves férfival szemben, akinek az alkalmazottai egy aláírásgyűjtő sátorban szén-monoxid-mérgezés következtében elhunytak. A vádirat szerint a férfi egy biztonsági szolgáltatásokat nyújtó céget vezetett, és egy párttal arra szerződött, hogy 2022 februárjában a párt által az országgyűlési képviselőjelölt állításához szükséges aláírások gyűjtése céljából bérelt sátrakat és közvetlen környezetüket őrizni fogja. Ehhez a cég helyszínenként két fő munkavállalót biztosított, így az V. kerület, Deák Ferenc téren levő sátorban is két férfi, a két sértett dolgozott. A sátrat egy nyílt égésterű, gázüzemű hőkandeláber fűtötte – írta közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Az őrök a hideg miatt 2022. február 15-én este a sátor oldalfalait zipzárral lezárták, és azt csak alkalmanként, a ki-bejárás idejére nyitották ki. Emiatt a sátorban a hőkandeláber használata miatt a szén-monoxid felszaporodott, és így az éjjel folyamán a 2 férfi életét vesztette.

A cégvezető a vád szerint azért felelős a bekövetkezett tragédiáért, mert nem tartotta be a vonatkozó munkavédelmi szabályokat.

Nem tartott munkavédelmi oktatást, nem adott a gázkészülék üzemeltetésére vonatkozó teljes körű utasítást, nem ismertette a szükséges mértékű szellőztetésre vonatkozó szabályokat, nem készített kockázatértékelést, illetve elmulasztotta a gázkészülék használati utasításának beszerzését. Habár az éjszaka folyamán a cégvezető személyesen ellenőrizte a munkakörülményeket, azonban a zárt sátorban való fűtés veszélyeire ekkor sem hívta fel a sértettek figyelmét, így az ellenőrzés ebből a szempontból nem volt elégséges.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével – amely egy gondatlan bűncselekmény – vádolja a Pesti Központi Kerületi Bíróságra benyújtott vádiratában. A kerületi ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés és biztonsági cég vezetésétől határozott időre történő eltiltás kiszabását indítványozza.

Rovatok