Index Vakbarát Hírportál

Elfogytak a tartalékok, saját pénzen veszik a védőnők a kórházi eszközöket

2024. május 27., hétfő 06:34

Több védőnői rendelőben is hiány van műanyag pohárból, papírból és tintából. A Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője szerint nem anyagi, hanem szervezési problémáról van szó, ugyanis amióta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi a kórházi beszerzéseket, sokszor nem rendelik meg azt, amit a védőnők kérnek.

Az önkormányzatok helyett tavaly július óta már a megyei kórházak felelnek az ellátásért a védőnői rendelőkben. Az RTL Híradó beszámolója szerint a szükséges felszerelések azonban nem mindenhol biztosítottak. A napokban több védőnő is a Facebookon panaszkodott erről. Bejegyzéseiket Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztotta meg nemrég. 

Egyikük azt írta, utolérte őket a központosítás átka, elfogynak a tartalékaik. Azt kérte a kismamáktól, hogy hozzanak vizeletmintát a várandósgondozásra, mert nincs pohár. Továbbá a szülői kérdőív kinyomtatására is megkérte őket, mert nincs papír – és lassan tinta sem – a nyomtatókban.

A probléma július óta állandó

Egy másik bejegyzésnél pedig azt írta egy védőnő, hogy nem tudnak a mosdókba vécépapírt kirakni. A segítségkérő posztokhoz sokan hozzászóltak és többen is felajánlották, hogy pénzt utalnak vagy visznek papírt és tintát a nyomtatókhoz. A bejegyzéseket Kunetz Zsombor megosztása után a legtöbb oldalról törölték. Az RTL szerint nem egyedi esetekről van szó.

A probléma július óta állandó és eléggé szerteágazó és sokakat érintő. Az egy nagyon érdekes szám, hogy július óta a védőnők 68 százaléka nyilatkozott arról, hogy saját pénzen vett olyan eszközt, ami a mindennapi munkavégzéséhez szükséges

– nyilatkozta a Híradónak Szalainé Pintér Veronika jogi szakokleveles védőnő, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője.

Úgy véli azonban, hogy nem anyagi, hanem szervezési problémáról van szó. Kifejtette, hogy amióta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi a kórházi beszerzéseket, sokszor nem rendelik meg azt, amit a védőnők kérnek. Az RTL kereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot az anyagellátási problémákkal kapcsolatban. Azt válaszolták, „az eset kapcsán felvették a kapcsolatot a védőnői szolgálatot irányító intézménnyel”, hogy „ellenőrizze és hiány esetén biztosítsa a szükséges eszközöket”.

Rovatok