Index Vakbarát Hírportál

Pintér Sándor figyelmeztetett: vízhiányos időszak jöhet Magyarországon

2024. május 27., hétfő 17:11

Pintér Sándor belügyminiszter kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége még április elején kezdeményezett. Az öntözési célú vízhasználathoz gazdálkodói bejelentésre van szükség, hogy a rendkívül száraz tavaszi időszak hatásai mérsékelhetőek legyenek, ugyanis a hosszú távú meteorológiai modellek az átlagosnál melegebb és szárazabb nyarat prognosztizálnak.

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hétfőn, egy közös közleményben az MTI-vel.

A hidrometeorológiai viszonyok és az előrejelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége még április elején kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését – írják a közleményben.

KIEMELTÉK, A TARTÓSAN VÍZHIÁNYOS IDŐSZAKBAN VÍZJOGI ENGEDÉLY NÉLKÜL IS LEHETŐSÉG NYÍLIK AZ ÖNTÖZÉSI CÉLÚ VÍZHASZNÁLATRA 30 NAPIG, EHHEZ CSUPÁN EGY GAZDÁLKODÓI BEJELENTÉSRE VAN SZÜKSÉG.

Emellett a vízkészletjárulékot sem kell fizetni. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a megfelelő vízgazdálkodással mérsékelhetők legyenek a rendkívül száraz tavaszi időszak hatásai.

A tájékoztatás szerint az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján április elején Magyarország egész területét érintette a talajok vízhiányos állapota.

Felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt évben sorra dőltek meg a havi melegrekordok Európa-szerte. A hosszú távú meteorológiai modellek az átlagosnál melegebb és szárazabb nyarat prognosztizálnak, ezért a NAK és a MAGOSZ fenntartotta a tartósan vízhiányos időszak kihirdetésének szükségességét.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 milliméter/hektár (1200 köbméter/hektár) vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása.

Hozzátették, a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz (a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz) írásban kell bejelenteni, ehhez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását is csatolni kell.

Rovatok