Index Vakbarát Hírportál

Kifakadt az ügyvédi kamara, megdöbbenéssel fogadták a DK akcióját a köztársasági elnök ellen

2024. május 27., hétfő 12:34

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a múlt héten benyújtotta az ügyészségnek azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte bizonyítják, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök magyar földeket játszott át külföldieknek pénzért. A Magyar Ügyvédi Kamara szerint a közbizalmat érte most támadás.

A Magyar Ügyvédi Kamara közleményben tudatta hétfőn: megdöbbenéssel fogadta, hogy korábbi ügyvédi tevékenysége miatt a köztársasági elnököt „köztörvényes bűnözőnek” és „a földmaffia kiszolgálójának” nevezte egy politikai párt.

Mélységes aggodalomra ad okot, hogy a politikai csatározások hevében olyan vádakat fogalmaznak meg politikai szereplők, amelyek súlyosan sértik nemcsak a köztársasági elnöki intézménybe, de az ügyvédségbe vetett közbizalmat is

– áll a közleményben. 

Az írták, a politikai térben elhangzott súlyos szavakkal szemben a Magyar Ügyvédi Kamara meg nem cáfolt meggyőződése az, hogy Sulyok Tamás az ügyvédi hivatását nagy közmegbecsüléssel végezte. Kiemelték, hogy tudományos és alkotmánybírói tevékenysége alatt mindig kiállt az ügyvédi és kamarai függetlenség mellett, amelyet a jogállamiság és közbizalom alappillérének tartott, és amelyért a Magyar Ügyvédi Kamara ezúton is külön köszönetét fejezi ki Sulyok Tamásnak.

Szerintük ezt a közbizalmat érte most támadás a fent már idézett durva kijelentésekkel. Közölték, hogy a Kamara a rá vonatkozó törvény alapján minden esetben eljár az ügyvédi tevékenységre vonatkozó jogszabályt vagy az ügyvédekre irányadó etikai szabályokat sértő kollégákkal szemben. Hozzátették, „ugyanilyen határozottsággal fel fog lépni az ügyvédeket ügyvédi tevékenységük miatt, vagy mint a jelen esetben közéleti tevékenységük során – méltatlanul – érő támadások ellen, mert alapvető feladatának tekinti az ügyvédségbe vetett közbizalom megóvását”.

Mint írtuk, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője múlt héten egy sajtótájékoztatón azzal vádolta meg Sulyok Tamást, hogy „a csongrádi földmaffia” egyik kulcsfigurája, és még praktizáló ügyvédként törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszhatott át magyar termőföldeket külföldieknek, amit szerinte bizonyítani is tud. Az ügylet, állítása szerint, strómanokon és zsebszerződéseken keresztül zajlott, és nagyjából ezer hektárt érintett benne.

Dobrev Klára vasárnapi videóközleményében elmondta, hogy az elmúlt napokban több helyen is kezdeményezett a köztársasági elnökkel szemben jogi eljárásokat – szombaton például törvénymódosítást jelentett be –, azonban mint fogalmazott, „célunk nem csak jogi, hanem erkölcsi és politikai természetű”.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Rovatok