Index Vakbarát Hírportál

Csizmadia Ervin: Magyar Péter késői terméknek tekinthető

2024. június 6., csütörtök 18:00

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint Magyarországon ritkán törnek be új politikai erők, de a nyugat-európai politikában már a kilencvenes évek óta vannak olyan hirtelen felbukkanó pártok, mint most a Tisza Párt.

,,Magyar Péter ugyanolyan érvekkel beszél Orbán Viktor ellen, ahogy Orbán Viktor beszél az Európai Unió ellen. Tükörbeszéd van: az érvek totálisan egyformák, függetlenül attól, hogy valaki baloldaliként van ellenzékben vagy jobboldaliként. Orbán Viktor kiszorítottnak érzi magát Európában, ahogy a magyar ellenzék kiszorítottnak érzi magát a magyar politikából” – jelentette ki Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. 

A politológus szerint egyáltalán nem unikális, ami most a hazai közéletben történik, miszerint az elmúlt hónapokban komoly átrendeződés zajlott le az ellenzéki oldalon, erre számtalan nemzetközi példa van, hogy új szereplők bukkannak fel hirtelen a semmiből, de nálunk ez az elmúlt évtizedekben nem igazán volt jellemző. 

A történelmi múltra visszatekintve szerinte a Fidesz is beleilleszkedik a magyar hagyományokba, Csizmadia szerint ugyanis minden korszaknak megvolt a „maga Fidesze”. Mindig volt egy domináns, hosszú évekig kormányzó párt, amelynek az ellenzéke soha nem került hatalomra. 

Valószínűleg nálunk itt az a probléma, hogy az a fajta pluralizmus, amely Nyugat-Európára jellemző, hogy jönnek-mennek a kormányok, nálunk nincs meg. 

– jelentette ki Csizmadia Ervin. 

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Csizmadia Ervin. Fotó:  Németh Kata / Index)

Rovatok