Index Vakbarát Hírportál

Így ellenőrizhető, hogy melyik ajánlásgyűjtő ívén szerepel az aláírásunk

2024. április 30., kedd 08:40

A választópolgárok online is ellenőrizhetik, hogy a júniusi helyi önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson melyik jelölt, illetve lista ajánlásgyűjtő ívén szerepel az aláírásuk.

Az Országgyűlés 2014 nyarán módosította a választási eljárási törvényt, ennek alapján a választópolgárok tájékoztatást kérhetnek arról, hogy az ellenőrzött ajánlások között szerepel-e olyan, amely az adataikat tartalmazza.

A Nemzeti Választási Iroda a 2022-es országgyűlési választás ajánlásgyűjtő időszakában vezette be a KITAJ elnevezésű online ajánlás-ellenőrzést, a választások tisztaságának elősegítéséért és a közbizalom erősítéséért – adta hírül az MTI.

A választási irodák az ajánlások ellenőrzésekor rögzítik a választási informatikai rendszerben, hogy a választó ajánlott-e jelöltet, és ha igen, melyiket. Erre azért van szükség, mert egy választópolgár ugyan több jelöltet, illetve listát is ajánlhat, de egy jelöltet, listát csak egyszer. Így visszakereshetővé válik, hogy a választópolgár adatai melyik jelölt, illetve lista ellenőrzött ajánlásai között szerepelnek.

Ha a választó szerint visszaélés gyanúja merül fel, kifogással élhet a választási bizottságnál, illetve a nyomozó hatósághoz fordulhat.

Mivel az irodák csak addig folytatják a leadott ajánlások tételes ellenőrzését, amíg az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltséghez, illetve listaállításhoz szükséges számot, csak az így ellenőrzött ajánlások „kereshetők" vissza.

A választó az ajánlásgyűjtő ívek megsemmisítéséig, szeptember 7-ig kérhet tájékoztatást arról, hogy a választási irodák által ellenőrzött ajánlóíveken szerepelnek-e az adatai ajánlóként.

A kérelmet be lehet nyújtani személyesen és kézbesítési megbízotton keresztül a helyi választási irodákhoz, valamint a magyarorszag.hu oldalon keresztül, az azonosítást követően. A választópolgár ezután egy űrlapon megadhatja, hogy mely választástípus(ok) esetében kéri a tájékoztatást az ajánlóíveken szerepléséről.

Az online szolgáltatás mellett az ajánlások ellenőrzésére papíralapon, illetve személyesen továbbra is van lehetőségük az állampolgároknak. A két évvel ezelőtti országgyűlési választáson több mint 130 ezer lekérdezés történt, a választási irodákhoz érkező, visszaélés gyanúját felvető panaszok száma 100-nál kevesebb volt.

Rovatok