Index Vakbarát Hírportál

Ezerforintos bírságot kell fizetni a vissza nem vitt ajánlóívek után

2024. május 3., péntek 06:12

Az ajánlásgyűjtő íveket vissza kell vinniük a jelölteknek és jelölőszervezeteknek a választási irodákba, különben ívenként ezer forint bírságot szabnak ki rájuk.

Az európai parlamenti, önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthetik az induláshoz szükséges ajánlásokat. Az íveken szerepel az ív sorszáma, a választási irodák ez alapján tartják nyilván, ki mennyi ívet vett át.

Az EP-választáson indulni szándékozó pártok május 3-án, pénteken 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat. Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelölteknek május 6-án 16 óráig kell bejelenteni indulási szándékukat a helyi választási bizottságnál.

A vármegyei listát állító jelölőszervezetek május 7-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat.

Jöhet az 1000 forintos bírság

Az összes olyan ajánlóívet, ami nem üres, a jelölt- vagy listaállítás időpontjáig vissza kell szolgáltatni a választási irodákba, azokat pedig, amelyek nem tartalmaznak ajánlást, legkésőbb a jelölt- vagy listaállítási határidőt követő nap 16 óráig.

Azoknak, akik ezeket a határidőket elmulasztják, ívenként ezer forint bírságot kell fizetniük. A választási bizottságok a bírságot hivatalból szabják ki, legkésőbb az ívek visszaszolgáltatási határidejétől számított nyolc napon belül.

A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy a pártok az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza.

A választási bizottságoknak egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után ezerforintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak az előírt határidő után vitték vissza azokat.

A 2019-es EP-választáson több mint kétmillió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság a vissza nem vitt ajánlóívek miatt. A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be – összegezte az MTI.

Rovatok