Index Vakbarát Hírportál

Fordulat Budapesten, változott az erősorrend a főpolgármesteri versenyben

2024. május 3., péntek 13:26

A Medián és a 21 Kutatóközpont friss közös mérése szerint Szentkirályi Alexandra megelőzte Vitézy Dávidot a főpolgármester-jelöltek versenyében. Előbbi a szavazatok 23, utóbbi a 21 százalékát tudhatta magáénak áprilisban.

A főpolgármesteri posztért márciusban Vitézy Dávid még 1 százalékkal vezetett Szentkirályi Alexandra előtt, azonban áprilisban megfordult a sorrend, ráadásul a különbség 2 százalékra nőtt – értesült egy friss felmérés adatairól a HVG

A Medián és a 21 Kutatóközpont közös mérése szerint a Fidesz–KDNP jelöltjének támogatottsága 23 százalékra nőtt, miközben Vitézy Dávidé 21-re csökkent.

Mint írják,

Karácsony Gergely főpolgármester első helyét a fenti változás nem érintette, mindkét hónapban vezette a versenyt.

Karácsony Gergely támogatottsága a mérés szerint a 37 százalékot is elérte, ráadásul áprilisra további 5 százalékponttal nőtt ez a szám. A kutatás 1000 fő megkérdezésével, április második felében zajlott telefonon.

A felmérés szerint a budapestiek pozitívabban értékelik a főpolgármester teljesítményét, mint korábban: márciusban 50 százalék mondta, hogy jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, áprilisban ez az arány 53 százalékra nőtt, miközben 45-ről 42 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a teljesítménye rossz vagy nagyon rossz.

A lap szerint Karácsony Gergelynek nem is a két kihívója okozza a legnagyobb fejfájást, hanem inkább Magyar Péter mozgása. Pártja, a Tisza Párt főpolgármester-jelöltet ugyan nem állít, de elindul a budapesti listás választáson, amivel a közvélemény-kutatás szerint felkavarhatja az erőviszonyokat az új Fővárosi Közgyűlésben.

Rovatok