Index Vakbarát Hírportál

Újabb pengeváltás a fővárosi jelöltek között

2024. május 8., szerda 14:22

Egymásnak esett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt. A főpolgármester szemügyre vette Vitézy és Magyar Péter fővárosi listáját, mindkét névsorból kiválasztott egy-egy jelöltet, akiről kijelentette: lobbistáknak nincs helye a Fővárosi Közgyűlésben. Nem sokat kellett várni Vitézy Dávid válaszára, aki szerint „nincs annyi Unicum” amivel a főpolgármester elviselheti, hogy „ereklyeként” hordozzák körbe az országon.

„Lobbistáknak nincs helye a Fővárosi Közgyűlésben” – jelentette ki Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerdán Facebook-oldalán.

A főpolgármester szerint „egészen megdöbbentő”, hogy kiket akarnak a Fővárosi Közgyűlésbe küldeni „a magukat ellenzékieknek mondó politikusok: korrupció és kartellezés gyanújába keveredett cégek lobbistáit”.

Karácsony Gergely főpolgármester Magyar Péter és Vitézy Dávid fővárosi listáját is alaposan szemügyre vette, mindkettejük névsorából kiemelt egy-egy jelöltet, akinek szerinte nincs helye Budapest közgyűlésében.

„Magyar Péter fővárosi listájának második helyén egy olyan cég jogtanácsosa áll, akivel szemben korábban épp a BKV indított versenyhivatali eljárást kartellezés miatt” – írta bejegyzésében a főpolgármester. „Ez a cég pár hete, éppen a jogtanácsos közreműködésével még azért lobbizott, hogy ne tudjam teljesíteni a budapestieknek tett ígéretemet, és a Fővárosi Közgyűlés ne fogadja el a dunai hajózási káoszt felszámoló új rendeletet, amely végre a budapestiek érdekeit részesíti előnyben a turistahajókat üzemeltető cégek érdekeivel szemben” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Vitézy Dávid listáján pedig egy autómegosztó vállalkozás ügyvezetője szerepel, amely cégnek egy Fidesz-közeli oligarcha a tulajdonosa, aki ellen korrupció és pénzmosás gyanúja miatt folyik eljárás. Ez a cég az elmúlt években folyamatosan a saját érdekeit szolgáló szabályozásért lobbizott a fővárosnál, természetesen sikertelenül

– fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely bejegyzésének zárásaként a politikai verseny támogatása mellett tette le a voksát, „virágozzék minden virág” szlogennel, azonban a fővárosi képviselők Budapest képviseletére tesznek esküt, a közgyűlésben a cégérdekeket képviselő lobbistáknak nincs helye. A főpolgármester felszólította Magyar Pétert és Vitézy Dávidot, hogy húzzák le fővárosi listájukról a „kijáró embereket”, a budapestieket pedig arra kérte, hogy ne csak a főpolgármester-jelöltségét, hanem az általa vezetett fővárosi listát is támogassák.

Posztjának kommentszekciójában jelezte, hogy minden programpontja esetén egyenként el tudja mondani, hogy „miből, honnan lesz rá pénz”. „És ennek a pénznek a túlnyomó része az Európai Uniótól érkezik. Olyan uniós forrásokra alapozzuk a jövőt, amelyet a kormány minden ármánykodása és kivéreztetése ellenére megszereztünk Budapestnek” – írta a főpolgármester.

Vitézy Dávid: „Nincs annyi Unicum, amivel ezt el lehetne viselni...”

„Karácsony Gergely ma egy posztban egyszerre támadta be Magyar Péter listáját és az általam vezetett fővárosi listát” – írta Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje Facebook-bejegyzésében.

A főpolgármester-jelölt posztjában válaszolt a főpolgármesternek. „Az általad vezetett DK–MSZP-listán szerepel az a Horváth Csaba zuglói polgármester, aki jelenleg is gyanúsított két súlyos korrupciós bűncselekményben” – hívta fel a figyelmet Vitézy Dávid. „Ezek után azzal kritizálni minket, hogy Budapest első elektromos autómegosztójának sikeres vezetője, a piacon már bizonyított szakember szerepel a listánkon, pontosan annak a pártpolitikai mocsárnak a példája, amitől meg kell szabadítani Budapestet” – jelentette ki.

Persze értem, mi történik. Minden eddiginél szorosabb pórázra kötött a közös listával a Demokratikus Koalíció, és most ereklyeként hordoznak körbe az országon, Dobrev Klára Salgótarján után ma Tatabányán mutat be legújabb zsákmányként a főtéren. Minden empátiám a tiéd, nincs annyi Unicum, amivel ezt el lehetne viselni. De ha már pont 2024 tavaszán tagozódtál be véglegesen a DK–MSZP-szövetségbe, kérlek, viseld méltósággal, ahelyett, hogy Magyar Pétert vagy engem támadsz

– szólította fel Karácsony Gergelyt a főpolgármester-jelölt.

„A Fővárosi Közgyűlésben köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsított politikusok helyett olyan szakemberekre van szükség, akik már bizonyítottak a maguk területén” – zárta bejegyzését Vitézy Dávid.

A főpolgármester megjegyzését a Tisza Párt alelnöke sem hagyta szó nélkül. Magyar Péter kommentjében „nagyon röhejesnek” nevezte Karácsony Gergely kérését. Mint fogalmazott: „Ordas Eszter pont azért küzd jogászként és azért fog küzdeni fővárosi képviselőként is, hogy Önök és DK-s szövetségesei ne tudjanak tovább mutyizni a háttérben, és ne tudjanak olyan szabályozást elfogadni a dunai hajózásnál (amit egyébként sikerült totálisan lerohasztani), ami a budapestiek érdekével ellentétesen egyéni érdekeket szolgálna ki.”

Az LMP társelnöke, Ungár Péter pedig inkább üdítő jelenségnek tekinti, hogy egy olyan ember is szerepel egy fővárosi lista bejutásra esélyes helyén, aki nem politikai állásokat cserélt politikai állásra, hanem el tud vezetni egy sikeres vállalkozást. Tudom, hogy érhetetlen a pártkáderek, a kifizetőhelyek, a Draskovics Tiborok világában az, hogy valaki piacon szerzett tapasztalatot, de kellenek ilyenek emberek egy világváros közgyűlésében.

Rovatok