Index Vakbarát Hírportál

Nem stimmeltek a számok Karácsony Gergely ajánlásaival

2024. május 9., csütörtök 09:51

Karácsony Gergely néhány napja közölte, hogy 40 ezer budapesti polgár tisztelte őt meg a bizalmával, a minimálisnál nyolcszor több ajánlást kapott. A Fővárosi Választási Bizottság összesítése szerint 1157 ívet adott le a főpolgármester, ám a hvg.hu egyik olvasója felhívta a figyelmet, hogy így sehogy sem jön ki a matek.

Jelenleg már csak négyen vannak versenyben a főpolgármesteri címért: Grundtner András (Mi Hazánk), Karácsony Gergely (DK–MSZP–Párbeszéd), Szentkirályi Alexandra (Fidesz–KDNP) és Vitézy Dávid (LMP–VDB).

A tizenöt jelöltből ugyanis tíz úgy döntött, hogy mégsem indul (egy jelölt pedig vállalta, hogy nem sikerült összegyűjtenie az aláírásokat). A hvg.hu elemzése szerint a visszalépéseknek egyik oka az lehetett, hogy a jelöltek számára is világossá vált: nem tudják összegyűjteni a törvényben előírt 5000 érvényes állampolgári ajánlást.

A lap szerint az íveken szereplő aláírásokat csak addig ellenőrzik, amíg biztosan meg nincs a minimális 5000 érvényes szignó, így azt nem lehet tudni, hogy a jelöltek pontosan mennyi ajánlást adtak le. A Fővárosi Választási Bizottság összesítése szerint 

A hvg.hu cikkét követően azonban a lap egyik olvasója észrevette, hogy Karácsony Gergely ajánlásait illetően valami nem stimmel a számokkal. A főpolgármester ugyanis néhány napja azt írta közösségi oldalán, hogy „a minimálisnál 8-szor több ajánlást kaptam: 40 ezer budapesti polgár tisztelt meg eddig a bizalmával”. 

Ugyanakkor Karácsony csak 1157 ívet adott le, amire a lap olvasója szerint fizikailag sem fér ki 40 ezer ajánlás, legfeljebb 9256 darab, mert ívenként 8 sor van rajtuk. „Ugyan 8000 darab ívet vett fel Karácsony, és ezen elférne akár 64 ezer ajánlás is, csakhogy nem ennyit adott le, csak az említett 1157 ívet” – írta. 

A főpolgármester közösségi oldalán hétfőn azt is írta, hogy az összegyűjtött 40 ezer aláírás maradékát egy második csomagban tervezik leadni. Ez azonban a jelek szerint nem történt meg, persze az elképzelhető, hogy a le nem adott ívek alapján megvan a több mint 40 ezer aláírás.

Frissítés:

A HVG utánajárt a dolognak, és kiderült, valóban ez történt: a május 6-i, második leadást rögzítő jegyzőkönyv szerint a 8000 felvett ívből összesen már 7959 darabot adtak le. Ezt a második adag ajánlóívet már a választási iroda munkatársai csak átvették, tételesen nem is ellenőrizték, hiszen addigra már az első adagalapján megállapították, hogy megvan az ötezer érvényes szignó, így nem volt szükség további lépésekre. Ezt az iratot pedig azért nem is tették közzé a választási iroda honlapján, mivel nincs jogi jelentősége.

Rovatok