Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsnak találták az egyik momentumos képviselő vagyonnyilatkozatát, vizsgálat indulhat

2024. május 10., péntek 12:32

Vagyonnyilatkozati vizsgálatot kezdeményeznek jobboldali képviselők Molnárka Gáborral, az I. kerület momentumos önkormányzati képviselőjével szemben. Varga Dániel fideszes képviselőjelölt szerint Molnárka negyedmilliárd forinttal nem számolt el.

Varga Dániel, aki a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselőjelöltjeként indul az I. kerületben, arról beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy „a Momentum politikusai rendre a korrupció elleni harc élharcosainak és az átláthatóságért küzdő politikusoknak hirdetik magukat, azonban a valóság egészen más képet mutat”.

Kijelentése apropója, hogy az I. kerületben Molnárka Gábor, a Momentum Mozgalom képviselője vagyonnyilatkozatai „nagyon komoly hiányosságokat” mutatnak.

Varga Dániel ismertetése szerint Molnárka Gábor 2019-ben csatlakozott az Átlátszo.hu által meghirdetett korrupcióellenes programhoz, és a honlapon 2020-ban azt hirdette, hogy munkája révén átláthatóbbá vált a Budavári Önkormányzat működése. Molnárka Gábor mindeközben „évek óta hamis vagyonnyilatkozatokat ad le” – mondta.

Varga Dániel kifejtette: a momentumos képviselő száz százalékban tulajdonosa a Gammo Europe Kft.-nek, amelynek tevékenysége „igencsak jövedelmező volt az elmúlt években”. A cégből 2020 és 2022 között 242 millió forint osztalékot vett ki Molnárka Gábor, de ez a vagyonnyilatkozataiból hiányzik – mondta.

Molnárka Gábor képviselő ezt a negyedmilliárd forintot eltitkolta az I. kerületiek nyilvánossága elől

– fogalmazott.

Varga Dániel szerint rengeteg példa van arra, hogy ha a baloldal pozícióhoz jut, „semmit sem tesz a valódi átláthatóság megteremtéséért”. Az I. kerületi önkormányzat életében példátlan az az eset, hogy egy képviselő több száz millió forintot titkoljon el a nyilvánosság elől – mondta.

Szerinte V. Naszályi Márta (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Várunk Egyesület) polgármestersége alatt „egy nagyon komoly korrupciós működés alakult ki”, és e gyakorlat alól nem képeznek kivételt a képviselői sem.

Molnárka Gábor: Az ég kék, Varga Dániel hazudik

Molnárka Gábor a hivatalos Facebook-oldalán azt írta, hogy szerinte nem véletlen a vagyonnyilatkozati vizsgálat kampányidőszakra való időzítése, hiszen „már lassan két éve ő az alelnöke a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző Gazdasági és Jogi Bizottságnak, mégis csak most találtak egy sok évvel ezelőtti vélt szabálytalanságot”.

Bejegyzésében leírja, hogy nem vette fel a Varga Dániel állításában szereplő 242 millió forintos összeget 2020 és 2022 között. Ugyanakkor kisebb részletekben vett fel osztalékot a cégből.

És hogy ezt mire költöttem? Bár a magánéletemet nem szeretem kiteregetni, képviselő úr most rákényszerített, így leírom, hogy 13 évnyi együttélést követően 2018-ban szétváltunk a volt feleségemmel. A vagyon felosztásáról közös megegyezéssel döntöttünk, amelynek keretein belül megvásároltam volt feleségem tulajdonrészét a közös cégünkből, továbbá megvásároltam tőle a közös használatú ingatlanunk rá eső részét is

– fogalmazott az I. kerület momentumos önkormányzati képviselője.

Hozzátette, hogy az osztalékként kifizetett pénzből tehát cégtulajdont vásárolt a saját cégében és tulajdonos lett ugyanabban az ingatlanban, amelyben korábban haszonélvezőként volt bejegyezve.

„Nincsenek eltitkolt milliók, sem eltitkolt negyed milliárdok. A fenti tények lekövethetőek a minden évben határidőre leadott és pontosan kitöltött vagyonnyilatkozataimban is” – tette hozzá Molnárka Gábor.

Rovatok