Index Vakbarát Hírportál

Demszky Gábor szerint Magyar Péter véget vethet „a menny és a pokol harcának”

2024. május 14., kedd 10:39

Magyar Péter színre lépéséről fejtette ki a véleményét Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester, aki bejegyzése szerint abban bízik, hogy a Tisza Párt túllép a nemzet kétpólusú harcán, és új utat nyit a politikában.

Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester Magyar Péter színre lépésében a nemzet két ellenséges táborra osztásának felszámolását látja. A szabad demokraták egykori politikusa szerint a magyar polgárok arra várnak, hogy „jöjjön végre valaki, jöjjön egy párt, mely túllép ezen az őrületen”.

A legdurvább hiba elhinni, hogy a nemzet végérvényesen kettészakadt. Magyar Péter színre lépése és népszerűségének gyors növekedése is ezt igazolja, és ezért elfogadható a számomra

– kezdte gondolatait Magyar Péterről Demszky. 

A volt főpolgármester úgy látja, hogy a kialakult „kétpólusú rendszer állandósított és könyörtelen ideológiai háború, a menny és a pokol harca”.

Demszky szerint akik abban hisznek, hogy Magyarországon kétpólusú politikai rendszer van, azok abból a hamis tételből indulnak ki, hogy Magyarországon emberből is kétféle van. Egyfelől az a kisember, aki „nosztalgiát érez a Kádár-rendszer iránt”, másfelől pedig „a demokráciát nem tisztelő, törtető nacionalisták”. 

A volt főpolgármester azonban az olyan polgári értékeket preferálja, mint „a szolidaritás, a jogtisztelet, a magántulajdon és az egyéni szabadság védelme”, szerinte ezek képezhetik „a magyar demokrácia fundamentumát”.

Demszky Gábor egy hozzászólásban jelezte, hogy ő maga a harmadik pólus és az ország kibékítésén dolgozott már a 2000-es években, ami azonban kudarcot vallott. Szerinte a Tisza Párt most pólusképző erővé válik, és az általa megfogalmazott nézetek szerint cselekszik majd.

Rovatok