Index Vakbarát Hírportál

Szolnokon atomjaira hullik a Jobbik, szétesőben az ellenzék

2024. május 14., kedd 08:26 | aznap frissítve

Egyszerre jelentette be távozását a Jobbikból a párt szolnoki elnöke és egyik önkormányzatiképviselő-jelöltje. Szerintük nincs váltóhangulat, nincs ellenzéki egység, így jelenleg nincs esély a változásra.

„A mai nappal a Választási Iroda felé hivatalosan benyújtottam lemondásomat az önkormányzatiképviselő-jelöltségemről. Ezzel egyidejűleg a Jobbik – Konzervatívok pártból is kilépek. Le kellett vonnom a szomorú következtetést, hogy ellenzéki képviselőként nem tudom kellőképpen a választókerületem és szeretett városom érdekeit képviselni” – írta a Facebookon Berényi Gábor, aki az ellenzéki pártok (DK–Jobbik–MSZP–Momentum–Párbeszéd) közös képviselőjelöltje lett volna Szolnok 11. egyéni választókerületében. A Telex a hír apropóján megjegyzi: a jobbikos politikus helyett már nem lehet új jelöltet indítani a júniusi választáson. Ebben a választókerületben a Fidesz, az LMP és az MDSZ Egyesület jelöltjére lehet voksolni.

Berényi Gábor lemondó posztjában így fogalmaz: 

Az ajánlásgyűjtés során végérvényesen bebizonyosodott számomra, hogy nincs váltóhangulat, nincs ellenzéki egység, így jelenleg nincs esély a változásra. Be kellett látnom, hogy a választókerületem érdeke az, ha azt nem egy, a valódi döntésekből kiszorított, megbélyegzett ellenzéki szereplő képviseli. Be kellett látnom, hogy meg kell szabadulnom a magánéletemet, a tanári pályámat és a zenei munkásságomat is beárnyékoló ellenzéki képviselői billogtól.

Szintén a Facebookon jelentette be, hogy távozik a Jobbikból Szotyori-Lázár Zoltán, a párt szolnoki elnöke. Szotyori-Lázár Zoltán közölte azt is, hogy befejezi a politikai tevékenységét. A 2019-es önkormányzati választáson Szolnokon aratott ellenzéki győzelemben jelentős érdemeket szerző Szotyori-Lázár úgy fogalmaz: 

Az általam megálmodott Szolnoki Többség »márkanév« mögé felsorakozó politikai közösség elveszítette közgyűlési többségét, atomjaira hullott, és mind emberi, mind politikai értelemben leszerepelt.

Szotyori-Lázár Zoltán döntését négy indokkal magyarázta, ezek 

Rovatok