Index Vakbarát Hírportál

A balatoni vihar sem oltotta el a siófoki polgármesterjelöltek rendkívül parázs vitáját

2024. május 21., kedd 19:31

Lengyel Róbert és Gyulai László, Siófok két meghatározó független polgármesterjelöltje vitázott egymással. Lengyel Róbert, a regnáló polgármester az ellenzék, míg Gyulai László, a kormánypártok támogatását élvezi a városban.

A két polgármesterjelölt számos, a város életét meghatározó kérdésben csapott össze. Az első vitapont a vagyongazdálkodás témaköre volt. 

Gyulai László szerint a vagyongazdálkodásnak egy város életét hosszú távon meghatározó koncepciónak kell lennie. Úgy véli, hogy egy önkormányzat életében a vagyongazdálkodás alkalmas arra, hogy egy város jövőjét 30 éves távlatokban meghatározza. „Összefüggésében kell látnunk, hogy egy épülettel mit szeretnénk tenni. Minden millió számít, amit tovább lehet adni közösségi életre és egészségügyi célokra. Az én fejemben 25-30 éves terv van” – fogalmazott a polgármesterjelölt. 

Lengyel Róbert arról beszélt, hogy akik figyelemmel kísérik a tevékenységét, azok pontosan tudják, hogy milyen örökséget kapott, hány kihullott csontvázzal kellett szembenéznie. „Ha kell per vagy megegyezés által vissza kell szerezni, ami a városé” – mondta a regnáló siófoki polgármester. Hozzátette, hogy az átláthatóság híve volt és marad, a város életét meghatározó szerződéseket nyilvánossá teszi, és nem kótyavetyéli el a város vagyonát, valamint nem akarja csökkenti a város meglévő ingatlanvagyonát. 

A Galerius fürdő esete

Lengyel Róbert a város egyik központi kérdéséről, a Galerius fürdő felújításáról elmondta, hogy nem ő építette és terveztette annak idején, de jelen állapotában negyven évesnek felel meg, mert mindent kiloptak belőle. „Sínre szeretnék tenni az ügyet” – mondta, kiemelve, hogy egy kormánypárti többségű frakcióval kellett szembenéznie a város irányításakor, ami nehezítette a felújítást, de mindenképp be fogják fejezni, és jövőre megnyithat a fürdő, minden ezzel ellenkező híresztelés pedig nem igaz.

Gyulai László elmondta, hogy a fürdőt 2021-ben zárták be, 900 milliót kapott rá a város, és ennek ellenére sem nyitották meg. 

A turizmus fontos a város életében, kezdődik a szezon, és még mindig zárva van. Három év turizmusa maradt el, ezzel számos család megélhetése került veszélybe, mert a fürdőre szolgáltatások épültek. Senki ne várjon három évet egy ilyen fontos beruházás esetén 

– jelentette ki Gyulai László.

A nagybetűs közbiztonság

Gyulai szerint a városban csökkent a közbiztonságot szolgáló kamerák száma. Kiemelt problémának a város közlekedési nehézségeit, a rolleresek nagy számából fakadó balesetveszélyt tartja. Lépésről lépésre kell haladni. „Figyelnünk kell, hogy az egész városban biztonság legyen, ne csak a Petőfi sétányon. A közös gondolkodás révén a közbiztonság területén is fejlődnünk kell” – tette hozzá. 

Lengyel Róbert kiemelte, hogy 25 évet töltött be a rendőrség kötelékében.

Az elmúlt 3-4 évben a központi, állami intézkedések hatására több milliárdot vontak ki a városból, növelték a szolidaritási adót. Kéne még ötszáz kamera, de forrás is kellene rá, továbbra is cél, de ha nincs rá központi és pályázati forrás, akkor azt is saját költségvetésből kell kitermelni. A közbiztonság fenntartása rendőrségi és állami feladat, nekünk segíteni kell a munkájukat, és e tekintetben nincs oka szégyenre Siófoknak. Mióta él ön Siófokban? Én csak gratulálni tudok a rendőrségnek, mert azt érzem, hogy jobb a közbiztonság, mint 10 évvel ezelőtt

– fogalmazott Lengyel Róbert. 

A nem belvárosi városrészek helyzete

A regnáló polgármester szerint mindig kritizálják a városvezetést, amiért nem támogatják azokat a városrészeket, amelyek nem a belvárosban vannak. De fejlesztési forrásokat szántak nekik. „514 utcánk van, annyi, mint Egernek vagy Kaposvárnak, nem fog mindenre futni. Minden létező fillért megtakarítunk, és pályáztatás útján oda juttatjuk, ahová kell” – jelentette ki. 

Gyulai szerint nem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan külvárosi területek, ahol lényegében már húsz éve nem történt semmi.

Csak mi döcögünk, mi miért döcögünk? Más várost is válságok közepette irányítottak, ha csak városüzemeltetési feladatokat hajtunk végre, akkor nem fog fejlődni a város. Nagyon egyszerű a kérdés: akarjuk-e azt, ami most van, vagy változást szeretnénk. Ne személyeskedjen

– fogalmazott Gyulai László.

Jók a programok

Gyulai hisz abban, hogy az alulról építkező közösségek adják meg egy város erejét. „Élhető és használható közösségi tereket kell létrehozni a koronavírus-járvány után” – jelentette ki Lengyel Róbert kihívója, hozzátéve, hogy programjának alapja a közösségi kommunikáció. Szerinte növelni kell a kommunikáció hatékonyságát a város vállalkozóival, hogy sikeresebbé váljon a város. Kiemelte, hogy vállalkozói szemléletű és hosszú távú gondolkodásra, tervezésre van szükség Siófok közlekedését illetően is, és nagyon fontos, hogy siófoki embereknek szánt kedvezményrendszert visszaállítsák. „Adjuk vissza a siófokiak büszkeségét” – mondta

Én nem egyes vállalkozók polgármestere, hanem minden siófoki polgármestere szeretnék lenni

– replikázott Lengyel Róbert, aki kiemelte a Debreceni Egyetemmel kötött megállapodást, Siófok egyetemi város lesz. „Az unokáinknak hoztuk ide ezt az egyetemet, a szerződés hamarosan nyilvános lesz” – mondta, hozzátéve, hogy járda és útfelújításra fogják költeni a fejlesztési források 60 százalékát.

(Borítókép: Dr. Lengyel Róbert és Gyulai László. Fotó: Tövissi Bence / Index)

Rovatok