Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely a macskamentához hasonlítja Budapestet

2024. május 25., szombat 13:55

„Azt szeretném, ha a Karácsony-féle városvezetés a macskamentáról lenne híres” – jelentette ki Karácsony Gergely a szombati programbemutatóján. A főpolgármester célja, hogy növelje a budapestiek várható élettartamát.

„Kicsit meghekkelték az előző programbemutatót, izgulok, nehogy ma is lemondjon valaki” – kezdte Karácsony Gergely, utalva arra, hogy az előző programbemutatója után mondott le Novák Katalin a köztársasági elnöki tisztségről.

Karácsony Gergely szerint a magyar közélet soha nem látott válságba került, a köztársasági elnök lemondását pedig nem egy hibának, hanem rendszernek tartja. A főpolgármester hangsúlyozta, ez a rendszer messze van azoktól az értékektől, amelyekben hisz, „számomra a politika, a várospolitika is alapvetően értékválasztás kérdése”.

Budapest köztársaság, de nem azért, mert ki akar válni az országból. A rendszerből akar egyenes gerinccel kiemelkedni

– mondta a főpolgármester.

Növelné a várható élettartamot

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapokban szövetségeseket talált a programja kiszélesítésére, elmélyítésére.

Nemcsak pártok jelöltje vagyok, hanem tizenhét ifjúsági, idősügyi és szakszervezet jelöltje is

– jelentette ki Karácsony Gergely, hozzátéve: a diákok összeálltak, programot írtak, és kerestek hozzá egy politikust, aki ezt végrehajtja. Büszke arra, hogy ez a politikus ő lett.

A főpolgármester úgy vélekedett, hogy a politikát a félelmek irányítják, „arra szeretnénk vállalkozni, hogy Budapestnek olyan jövőt adjunk, ami nem félelem alapján meghozott döntéseket jelent, de az aggodalmakra valódi válaszokat kínál”. Karácsony Gergely fontosnak nevezte, hogy világos célokat jelöljenek ki, a programja egy mondatban összefoglalható:

Nagyon egyszerű, kicsit provokatív mondat. Amit ajánlok, az az, hogy öt évvel fogjuk növelni a várható élettartamot.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a legmagasabb a megelőzhető okok miatt meghalt emberek aránya. A főpolgármester az elmúlt harminc év legnagyobb fejlesztésének nevezte, amit a járóbeteg-ellátásban tettek.

Lakhatás, megélhetés

Karácsony Gergely több területet is érintett a programbemutatón:

Karácsony Gergely a programbemutatón arról is beszélt, hogy „beteg a közélet”, gyűlöletkeltő kampányok vannak, pedig „élhetnénk sokkal barátságosabb országban, nem kell mindenben egyetértenünk, csak ne lássuk mindig egymásban az ellenséget”. A főpolgármester hangsúlyozta, nem egy szlogen, hogy Budapesten a budapestiek vannak hatalmon, a budapestiekkel közösen akarnak döntéseket hozni.

Azt szeretném, ha a Karácsony-féle városvezetés a macskamentáról lenne híres

– jelentette ki a politikus, majd a növény két tulajdonságát emelte ki: az egyik, hogy gyönyörű, a másik, hogy „elképesztően ellenálló, kitaposni, letaposni, kiszárítani szinte nem lehet, olyan ellenálló, mint ez a város”.

A főpolgármester-jelöltek az Indexen részletesen is beszámoltak terveikről, köztük Szentkirályi Alexandra, Vitézy Dávid, Karácsony Gergely és Grundtner András.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. augusztus 4-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok