Index Vakbarát Hírportál

Johnny Depp pere váratlan dolgot leplezett le

2022.05.22. 15:17

Persze a takarásból kukucskálás ősi eksztázisa, illetve a tényleges érintettség és személyes tét nélküli drukkolás kéjes öröme is vastagon benne van abban, hogy az embereket ennyire érdekli a hollywoodi filmsztár Johnny Depp jogi kötélhúzása exfeleségével, Amber Hearddel. Ám ennél emelkedettebb nyilvánosságelméleti aspektusai is vannak a mostani példátlan közfigyelemnek, amelyhez képest O. J. Simpson negyedszázaddal ezelőtti bírósági ügye szinte kismiska volt.

Néhány éve derékba tört Depp színészi karrierje, mert volt felesége párkapcsolati erőszakkal vádolta őt nyilvánosan, ezért a sztár most 50 millió dollárra perli egykori nejét rágalmazás miatt – dióhéjban ennyi volna a történet, ha az eljárás során nem derült volna ki, hogy inkább Amber Heard terrorizálta a férjét, amíg együtt voltak. Legalábbis utóbbira már biztosan vannak bizonyítékok.

A szemünk előtt futó rágalmazási pert százmilliók követik napi szinten szerte a világon, ami annyiban nem is meglepő, hogy minden együtt van benne: 

  • ismert emberek,
  • atipikus alaphelyzet (férfi vádol nőt),
  • szex,
  • erőszak,
  • pénz,
  • árulás,
  • obszcén részletek
  • és persze a kamera folyamatos jelenléte a tárgyalóteremben.

Ideális összetevők ezek egy méretes bulvárbotrányhoz.

Nemek harca

Mivel Amber Heard első vádjai éppen a metoo-mozgalom sűrűjében láttak napvilágot, természetesen a kultúrharcos, ideológiai, társadalompolitikai olvasatok napi tízezreit sem úszhatjuk meg. Mindenki hozza a formáját.

Az egyik értelmezési közösség azzal revolverezi Deppet, hogy kifigurázza a bántalmazott nők szenvedéseit, és még ebben a helyzetben is visszaél a másik nem kiszolgáltatottságával – tudván, hogy ő a híresebb, ő a gazdagabb, és ő a férfi. A patriarchális fölényből cirkuszi produkciót csinál, az önfeledt mizogíniából pedig valóságos sportot űz.

A másik tábor szerint éppen itt volt az ideje, hogy valaki lekvittelje végre a manipulatív hisztérikákat, megmutatva országnak-világnak, hogy alapelemük a pénzsóvár hazudozás. (A házasság csupán 15 hónapig tartott, a válás mégis hétmillió dollárjába került Deppnek.) Afféle történelmi ellencsapás ez tehát a túltolt feminizmus ellen, a fagyi visszanyalt.

Hogy a férfi és nő közti általános hatalmi erőviszonyokra nézvést valóban lesz-e bármiféle paradigmatikus hatása a pernek, azt ma még korai volna megmondani. Teljesen nem kizárható, de nem is túl valószínű azért.

Ismerős harcmodor

A kortárs politikum bukéja azonban biztosan jelen van a Depp–Heard-párviadalban, ha nem is pontosan úgy, ahogyan elsőre gondolnánk. A történelmi nézettség és a meglepően tömeges bevonódás ugyanis legalább annyira a ketrecharcos stílusnak szól, mint a témavilágnak.

  • A kibékíthetetlen felek egymás szemébe sem hajlandóak nézni már, csak mondják a magukét.
  • Minden belefér, bármi is legyen belőle a végén.
  • A részletek és vádak egyre vadabbak.
  • Mindig a másikban találják meg a legfőbb bajok okát, okozóját.
  • Mindezt az igazságért folytatott küzdelemként élik meg és adják el.

Miután a koreográfiát letáncolták, Johnny Depp és Amber Heard a dollármilliókkal kibélelt életébe tér haza. A vesztes fél nem a tárgyalóteremben ül.



Rovatok