Index Vakbarát Hírportál

Jövő héttől kopogtatnak

2010.08.12. 12:09
Jövő hét hétfőtől csütörtökig érkeznek a kopogtatócédulák a választópolgárokhoz az önkormányzati választásokra. A főpolgármester- és polgármester-jelölteknek bő három hetük van arra, hogy megszerezzék a jelöltállításhoz szükséges ajánlószelvényeket. A feladat a kis pártoknak és a civil szervezeteknek nehezebb lesz, mint korábban, hiszen a választási törvény közelmúltbeli módosításával kevesebb idő alatt több cédulát kell gyűjteni.

A választások menetrendje szerint augusztus 16. és 19. között érkezik mintegy 8 millió választópolgár címére az ajánlószelvény és a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítő, azaz hétfőtől hivatalosan is megkezdődnek a 2010-es önkormányzati választások.

A névjegyzéket augusztus 18. és 22. között teszik közszemlére a polgármesteri hivatalokban. Akit kihagytak vagy töröltek a jegyzékből, az augusztus 22. délután 16 óráig nyújthat be kifogást a helyi jegyzőnél.

Az Országos Választási Bizottság, a helyi választási bizottság, és a szavazatszámláló bizottság tagjait és póttagjait augusztus 22-ig választják meg. A pártoknak szeptember 3-án 16 óráig lehet jelöltet állítani. Eddig kell bejelenteni a jelöltet a helyi választási bizottságnál, és a megyei listát valamint az azon szereplőket.

A fővárosi listát, valamint az azon szereplőket legkésőbb szeptember 7-én 16 óráig lehet bejelenteni. A jelöltek és a pártok listáinak a nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek a megfelelő mennyiségű kopogtatócédula leadása után.

A főpolgármester-jelölteknek már a kezdetekkor sokkal nehezebb dolguk lesz, mint négy éve, hiszen egy jogszabálymódosítás négyszeresére emelte az induláshoz szükséges ajánlószelvények minimális számát, ami így a választói létszám fél százalékáról két százalékra nőtt.

Budapesten a tavaszi parlamenti választások adatai szerint 1 361 535 a választásra jogosultak száma. Tehát már nem lesz elég 7-8 ezer kopogtatócédulát összeszedni mint eddig, 28 ezer legalább kell, de a biztonság kedvéért 30 ezret érdemes felmutatnia annak, aki Demszky Gábor székére pályázik. Ezt a határt a tavaszi parlamenti választásokon leadott listás szavazatok alapján a Fidesz, az MSZP, az LMP, és a Jobbik jelöltje ugorhatja meg.

Négy évvel ezelőtt Demszky Gábor (SZDSZ - MSZP) és Tarlós István (független, a Fidesz támogatásával) nagy csatát vívott, az előbbi az 46,86 százalékot, utóbbi 45,2 százalékot kapott. A maradék voksokon az MDF színeiben Katona Kálmán (6%), a miépes Zsinka László (1,4%) és a munkáspárti Székely Péter (0,54%) osztozott.

A főpolgármester-jelölti kampány 2010-ben már az országgyűlési választások után néhány héttel, májusban megkezdődött, Horváth Csaba nevezetes bejelentésével, miszerint ingyenes lesz az utazás a BKV járatain. A kampány várhatóan a jelöltek hivatalos elfogadása után pörög fel.

A legérdekesebb csata mindig a főpolgármesteri székért folyik. Mint arról beszámoltunk, 1990 óta idén először nem indul Demszky Gábor. Tarlós István, a Fidesz-KDNP jelöltje így Horváth Csabával, az MSZP, Jávor Benedekkel , az LMP, és Staudt Gáborral, a Jobbik jelöltjével küzd majd meg, de indul még Schmuck Andor az MSZDP, Galba-Deák Ádám a Zöld Baloldal, Makai István a Roma Polgári Tömörülés, és Ungár Klára a SZEMA színeiben, és feltűnt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, amelynek jelöltje Victora Zsolt.



Rovatok