Index Vakbarát Hírportál

Az LMP-nek még csak egyharmadnyi cédulája van

2010.08.27. 16:53 Módosítva: 2010.08.27. 17:25

Már csak egy hét van hátra a kopogtatócédulák leadási határidejéig, ám az LMP-s főpolgármester-jelöltnek még a szükséges mennyiség kétharmadát, közel húszezer szelvényt kell összegyűjtenie.

Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika főpolgármester-jelöltje saját blogján ajánlószelvény-számlálót működtet. A cédulaméter szerint az LMP-s jelöltnek pénteken 19650 kopogtatóra van még szüksége.

A főpolgármesterségért indulóknak a budapesti választópolgárok 2 százalékának támogatását kell megszerezniük. A jelöltséghez így legalább 28150 ajánlószelvényt kell összegyűjteni, de a hibás példányok miatt a pártoknak ennél 10-20 százalékkal többet kell leadniuk a Fővárosi Választási Bizottsághoz, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket.

Az ajánlószelvényeket augusztus 16-án kezdték postázni. Az LMP-nek az eltelt időben, 11 nap alatt a jelek szerint 8500 darabot sikerült szerezni, a maradékot, több mint a dupláját 7 nap alatt kell begyűjteni.

Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke az Indexnek azt mondta, reális szám szerepel a főpolgármester-jelölt internetes oldalán. A párt azonban továbbra sem tartja teljesíthetetlennek az ajánlószelvény-küszöböt. Karácsony szerint, ahogy lenni szokott, a határidő közeledtével pörög fel igazán a gyűjtés.

A Jobbik szerint fizettek érte

A Jobbik közleményben szólította fel az LMP-t, hogy "azonnal fejezze be a választási törvénysértéseket". A közlemény szerint a Kuruc.info hírportálon megjelent hangfelvétel bizonyítja, hogy 150 forintot ajánlott fel a párt egyik munkatársa kopogtatócédulánként egy jelentkezőnek, ami egyértelműen tilos.

A kisebb pártokat, civil szervezeteket valóban hátrányosan érintő új választási szabályozás ugyanakkor nem lehet ok arra, hogy súlyos bűncselekményt szervezetten kövessen el valamely politikai erő - írja a Jobbik



Rovatok